Skogsrå (58%) och Vätte (59.5%)

Den andra Oktober så lanserade Bergslagens Independent Bottler de första två utgåvorna av fem i väsenserien. Skogsrå är en blandning av 200 liters ex-bourbonfat och 50 liters fat av Svensk nyek. Vätte är en mix av 200 liters ex-bourbonfat och 50 liters sherryfat. Båda destillerades 2011 och buteljerades 2017. 850 st buteljer finns att tillgå av varje. Nästkommande tre utgåvor av väsenserien kommer första halvan av 2018.

Skogsrå är buteljerad på 58% ABV och kostar via Systembolaget 995 kr för en butelj på 500 ml.
Vätte är buteljerad på 59.5% ABV och kostar via Systembolaget 995 kr för en butelj på 500 ml.

Skogsrå 58%.

Doft
Kent: En tämligen intensiv doftbild med mycket tryck. Ekens inverkan är tydlig och ger whiskyn en kraftfull ekton. I grunden är det en gräddig doft där gräddkola tar en hel del plats. Dessutom finns det härliga fruktiga toner såsom både äpple och päron. Ett uns av citrus och citron tittar snabbt förbi. En nötig mandelton som rimmar bra med den gräddiga kolan. Dessutom finns en maltig ton som skapar djup i doftbilden. Kryddigheten påminner om muskot, och ger whiskyn en manlig parfymton. Intensiv och kraftfull doft.

Beppe: Här mullrar eken intensivt. Finns en ganska kraftig kryddighet över det hela också. Frukten finns närvarande och en hel del honung och fudgekola också. Den höga alkoholhalten ger ju det hela ett extra tryck. Det finns här både en maltig honungssötma och en ekig kryddighet som är både eldig och ekbesk. Tycker det funkar riktigt bra och jag gillar doften i denna whisky. Håller med dig Kent. Kraftfull var ordet.

Smak
Kent: Oj, väldigt murrig och kraftfull även i smaken. Det är uppenbart att nyeken har gett whiskyn en riktigt ekig karaktär. Mandelnöt och vanilj i en djup diskussion. Den gräddiga kolan finns där och försöker söta upp tillställningen, men jag upplever den ändå åt det salta hållet. Muskoten har nu fått sällskap av svartpeppar och skapar tillsammans en perfekt kryddighet. Frukten är nu tillbakatryckt en aning och det kräver en hel del vatten för att öppna upp scenen även för äpplena och päronen. Eftersmaken är lång och njutbar där eken tar rejält grepp om smaken, men låter även kryddigheten och till viss mån fruktigheten få plats. Riktigt gott!

Beppe: Eldig, kryddig och kraftfull start. Här är det intensiv eksmak som går över i kaffetoner efter en stund. Peppar kaffe och en hint äpplen och päron i bakgrunden. Eken är verkligen massiv i denna whisky och står för en majoritet av smakupplevelsen. Fudge och peppar finns också med på ett hörn, speciellt pepparn. Frukten flyttar fram sina positioner avsevärt vid vattning, och där behöver ni inte vara särskilt försiktiga heller, den tål bra med vatten.

Omdöme
Kent: Skogsrå är återigen en intressant svensk utgåva. En intensiv och kraftfull whisky som gör ett starkt avtryck. Den är sannerligen ekig i sin karaktär, och det är ju inte konstigt med tanke på nyeken som ingår i whiskyn. Namnet Skogsrå är en flört med våra folksagor och passar riktigt bra till denna, då den upplevs lite mystisk med sin kryddiga och kraftfulla karaktär. Jag vill återigen hylla Bergslagens destilleri för ytterligare ett härligt och modigt släpp i vårt whiskyland. Jag gillade den verkligen, men föredrog den med vatten (som den tål en hel del av). Då fick den en mer intressant och utkristalliserad känsla med bättre balans.

Beppe: En klart intressant utgåva från Bergslagens Independent Bottler. De är verkligen inte fega med sina släpp. Dock så kan jag tycka att denna whisky är för mig iallafall något för ekig i sin smak. Det blir bättre med vatten och mer frukt kikar fram men även då är eken grymt intensiv. Jag gissar att det är nyeken som står för det. Skulle vara kul att prova enbart den whisky som kom från 200 liters ex-bourbonfatet. Där misstänker jag att det döljer sig ett riktigt guldkorn.

Vätte 59.5%.

Doft
Kent: En härlig murrig doft möter upp direkt. Sherrytoner som är riktigt mustiga och trevliga. Russin, plommon, dadlar och aprikoser. Det är en söt doftbild där vanilj, honung och framförallt choklad ligger långt framme. Smörig kola bidrar också till sötman. Med luftning kommer så härlig fruktgodis fram och då får även eken mer plats. Precis som för Skogsrå har Vätte en nötighet i grunden som drar åt mandelmassa. Finns även spår av surstrumpa/möbelpolish. Choklad av mörk sort med apelsinkaraktär. Kryddiga inslag av kardemumma och kanel. Doftar riktigt inbjudande.

Beppe: En härligt murrig sherrysnok som är mustig och riktigt trevlig såhär i höstmörkret. Russin, dadlar och fikon. Även lite torkade aprikoser doppad i choklad och kaffe. Toner av färska frukter finns också med i doftbilden och även en honungssötma och fudgekola med lite citrusstänk. Givetvis så mullrar även eken på riktigt bra även här. Dock så ger det mullret bara ett djup och en respekt.

Smak
Kent: Det är en kraftfull smakupplevelse med viss hetta av kanel och kryddnejlika. Tankarna far direkt iväg till julhögtid. Sherrysötman från saftiga russin och dadlar är tydliga. Dessutom är fruktgodisinslaget riktigt behagligt. I grunden regerar ekigheten tillsammans med honung och mörk choklad. Finns även jordnära element såsom nyklippt gräs och en jordighet. Eftersmaken är lång och där gottar sig den mörka chokladen tillsammans med sherrysötman, samtidigt som kryddigheten och nötigheten sjunger med basröster. Jag gillar det verkligen!

Beppe: Startar kryddigt av kanel, peppar och ingefära. Choklad och kaffe följer ganska tätt inpå. Russin, fikon och torkade aprikoser sjunger sherryns lovsång och det är riktigt mustigt och mysigt. Vid vattning så upplever jag att sherrymustigheten drar sig tillbaka en aning och låter bourbontonerna med de färska frukterna, honungen och fudgekolan komma fram lite mer. Gräs och ett ett knippe sommarblommor kommer också fram då. Riktigt roligt och framförallt gott.

Omdöme
Kent: Vätte är en riktigt bra whisky med en egen kraftfull och mustig karaktär. Den tilltalar mig mycket. Balansen mellan fruktigheten och murrigheten är riktigt bra. Dessutom tål den en hel del vatten utan att på något sätt ”dö”. Jag satt länge och smakade på eftersmaken och bara njöt och kände plötsligt att jag faktiskt ser fram emot juletiden som väntar. Återigen ett stort grattis till Bergslagens destilleri för en riktigt bra vinterwhisky. Grymt!

Beppe: En riktigt trevlig dram som passar ypperligt i höstmörkret. Jag föredrar denna framför Skogsrå alla gånger. Jag gillar att Bergslagen väljer att buteljera sin whisky vid fatstyrka då de tål en hel del vatten och faktiskt ändrar karaktär vid vattning också. Jag väntar med spänning på vilja varelser som ska bli nästa tre i denna serie.

Provningsglas: Portoglas Talisker från Dryckesglas.

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.