Gordon & MacPhail Speymalt Macallan 1998 (43%)

Den 6 oktober så lanserades 120 st flaskor av Gordon & MacPhail Speymalt Macallan via Systembolaget. Det finns några flaskor kvar ännu men troligtvis inte så länge till. Att se namnet Gordon & MacPhails namn på en butelj är en kvalitetsstämpel så god som någon. Det är inte ofta man blir besviken på dem.

Gordon & MacPhail Speymalt Macallan är buteljerad på 43% ABV och kostar 1269 kr via Systembolaget.

Speymalt Macallan 43% från Gordon & MacPhail.

Doft
Kent: Oj, vilken inbjudande doft där mjuk och snygg peppar öppnar upp doftbilden. Sötma från sherryfaten med aprikoser och russin i främsta ledet. Antydan av kakao och choklad. Honung och mandel sedan. Efter luftning kliver en riktigt njutbar doft av apelsinchoklad fram. Nästan som Noblesse med smak av apelsin. Doftar riktigt trevligt!

Beppe: En härlig och mustigt sherrystinn snok. Russin och aprikoser är det första jag tänker på när jag doppar snoken i kupan. Feta och oljiga dofter med en hel del citrus och kanel. Honungssötma med inslag av mjölkchoklad och kaffe kikar fram efter en stunds luftning. En riktigt helgjuten doft på denna Macallan.

Smak
Kent: Lent, rent och snyggt, inga krusiduller. En aning mer pepprig i sin framtoning än doften, där peppar nu fått sällskap av kryddnejlika och ett uns anis. Sherryinfluensen är där utan att bli övertydlig. Snarare chokladen som tar stor plats i smaken. Och precis som doften skvallrade om så är det apelsin och choklad i ett nära samarbete. Mörk, riktigt mörk choklad. Som komplement finns trevliga toner av färska bär och en antydan till mogen banan. Eftersmaken är ganska lång och krämig i sin karaktär. Skulle påstå att i eftersmaken är det egentligen ingen nyans som sticker iväg, utan den känns sammanhållen på ett lent, rent och snyggt sätt. En riktigt god dram!

Beppe: Startar överraskande kryddigt faktiskt. Det skvallrade inte doften om. Mer färska frukter i smaken än i doften. De torkade frukterna såsom russin och aprikoser finns också där. Citrus och apelsin tillsammans med chokladen (som nu är mycket mörkare) och kaffet är som bomull för smaklökarna. Eftersmaken är lång och jag upplever det som att sherryinfluenserna dominerar lite mer här. Liksom lite mer av russin, kaffe, aprikos, choklad, och här kikar eken också fram lite mer. Grymt bra och riktigt gott.

Omdöme
Kent: Som alltid pratar vi hög klass när Gordon & MacPhail ger ut sina oberoende buteljeringar. Denna Speymalt är ingen kioskvältare eller en vrålapa på något sätt. Nej, det är en otroligt välbalanserad och vacker skapelse. En whisky att verkligen njuta av utan att behöva analysera sönder den, vilket jag ofta upptäckt att jag gör. En whisky som därför tilltalar mig riktigt mycket. Det är en len, ren och snygg skapelse.

Beppe: Ja vad ska man säga om G&M som inte redan sagts. Mycket hög klass på denna Macallan….givetvis. En snygg och välbalanserad whisky som borde passa de flesta älskare av whisky. Riktigt jävla god helt enkelt.

Provningsglas: Portoglas Islay från Dryckesglas.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.