Skånska Spritfabriken – Allt från äppelbrandy till Whisky

Vi på WhiskyTower har fått förmånen att ställa några frågor till Skånska Spritfabriken (klicka för länkning) utanför Lund i Skåne. Jan Rothman, masterblender, tog sig tid att svara på några frågor. Passa på att lära känna detta lilla och än så länge anonyma destilleri. I slutet av intervjun kommer även en utlottning av pris från destilleriet att finnas.

Jan Rothman

Presentera dig själv och din befattning?
Vi som jobbar med Spritfabriken är Jan Rothman, Kim Paulin och Fredrik Paulin, ett familjeföretag.

Hur väcktes ditt intresse av whisky?
Jag är master blender och min bakgrund kommer från Moët-Hennessy där jag jobbade med affärsutveckling men över tid blev jag mer och mer intresserad av framställningen av vin och brandy. Jag var med vid varje skörd och hjälpte till för det gav mig mer insikt i att kunna sälja och utveckla produkterna men där bildades också ett nytt intresse; att framställa alkoholprodukter. När vi sedan flyttade hem till Sverige 2002 så var vi fokuserade på att framställa nåt med vindruvor, men eftersom druvans sötma inte uppnår samma nivåer så lades detta ner efter en stund. Vi flyttade dock till en äppelgård och det tog 5 år innan vi insåg att vi skulle prova att göra svensk calvados av våra äpplen. Vi har ju kanske världens bästa äpplen i Sverige. Vi började att testa med olika äppelsorter och jäsmetoder samt destilleringsapparater och fick erfarenheten att det är stor skillnad och det finns många beslut som kan påverka råvarans smak. Vi tog ett beslut att vår ambition är att fokusera på att få fram maximalt av råvarans smak utan att tillsätta någonting, inget socker eller aromer. Samtidigt inser vi att äppelbrandy (eller calvados) säljer inte så mycket på Systembolaget jmf med whisky. Så efter vi hade lyckats med äppelbrandyn så ville vi testa samma ambition med whisky; dvs att få fram en fin smak av söt kornmalt. Vi experimenterade lite och landade i en ganska naturlig whisky för oss som är orökt och smak av kornmalt och äpplen.

Vad är det som gör er whisky speciell?
Vår whisky är gjord av svensk malt på traditionellt vis, men destillerad i vår pot still där vi bränner äppelbrandy och sedan lagd på begagnade äppelbrandyfat. En elegant, orökt whisky med toner av gröna äpplen och söt malt. Det finns en skön komplexitet av dofter och smaker, både kryddighet och malt men också riktigt mycket fruktighet och sötma.

Vilken är den bästa whisky du druckit (förutom er egna givetvis)?
Den bästa whiskyn som jag har druckit är en Single Malt från Balvenie. Det var på mitt första besök på ett whisky destilleri för 30 år sedan.

Om du var tvungen att byta destilleri för en månad, Vilket skulle du vilja jobba på i så fall?
Oj, då skulle jag väldigt gärna besöka och jobba för något av de nya ländernas whisky destillerier som Kavalan i Taiwan.

Var tror du Svensk whisky är om 10 år?
Svensk Whisky behöver, förutom att fortsätta att framställa bra whisky, också fundera över hur vi som land skall kunna konkurera globalt. Eftersom jag har jobbat utomlands med dessa frågor, så vet jag att det krävs en sk ödmjuk konkurrens av alla svenska whisky destillerier för att verkligen lyckas globalt. Vi behöver etablera Sverige som ett varumärke med olika ursprung och göra det lätt för besökare att komma hit och besöka flera destillerier samtidigt, etc.

Kan du ge oss ett bra mattips som du tycker passar till er whisky?
Vår whisky är söt och passar fint till chokladtryffel.

Hur ser den närmaste framtiden ut för er? Något ni kan avslöja för våra läsare?
Vi kommer ut med ett nytt erbjudande i höst för vår nya serie där man kan förboka sig på flaskor. Ett nytt recept. Mer info så kontakta jan@xospirits.se

Om du skulle ge våra läsare ett råd om whisky – vilket skulle det vara?
Råd till alla läsare är att vara kritisk till den information som kommer ut från större destillerier eller ”köpta” skribenter som när exempelvis Ardbeg lanserar en ny produkt. Det är lätt att falla för vad andra tycker men, i slutändan skall det man dricker vara gott och njutas, oavsett vad andra säger.

XO_TshirtVill du vinna en snygg T-shirt från Spritfabriken?
Denna serie av intervjuer kommer att följas av en utlottning av reklamartiklar eller annat från varje intervjuat destilleri. Skånska Spritfabriken ställer upp med en ursnygg T-shirt i en utlottning till en lycklig vinnare bland våra läsare. Finns både i dam och herrmodell i storlekarna: M, L, XL samt XXL.

Det enda ni måste göra för att delta i utlottningen är att på vår Facebooksida gilla, dela samt kommentera inlägget med ordet “Spritfabriken” (klicka här för att komma till vår Facebooksida). Tävlingen pågår till och med onsdag nästa vecka, och vinnaren kommer att presenteras följande fredag på vår Facebooksida.

1 tanke på “Skånska Spritfabriken – Allt från äppelbrandy till Whisky”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.