Sherry Darling 1 (58%)

Den första mars så släppte Bergslagens Destilleri den första utgåvan i serien Sherry Darling. Denna Svenska whisky är en orökig sherry-bomb och de nästkommande två är lätt rökig respektive kraftigt rökig. Sherry Darling är destillerad hos det numera avsomnade Grythyttans destilleri. Bergslagens destilleri köpte förra året lagret av whisky som producerades hos Grythyttan och kommer de närmaste åren släppa utgåvor under namnet Bergslagens independent bottler. De övriga två i serien Sherry Darling kommer att släppas under våren.

Sherry Darling är 5 YO och buteljerad på 58%ABV och kostade 849kr. Den tog dock slut på någon minut.

Sherry Darling 1 (58%)

Doft:
Beppe: Här snackar vi tunga mustiga dofter som skriker sherrylagring. Kraftiga russintoner, lakrits, torkade plommon, mörk choklad. Efter vattning så doftar den löjligt mycket lakrits och salmiak. Murriga ektaniner finns också tydligt närvarande i doften.

Kent: Ojojoj, vilken best detta är! Tung, fet, krämig och alldeles underbar. Ett monster i spektrat sherrylagrad whisky. Det är massor av russin, plommon och feta dadlar. En kryddighet som tenderar att slå i taket där kardemumma och nejlikor slår an tonen. Ovattnad är den brutal. Det är så kraftigt att man till och med har svårt att kliva förbi och komma till de subtilare dofterna. Med vatten transformeras den och blir en helt annan whisky, där lakrits kliver fram på första parkett. Vi pratar lakritsstång, lakritsglass och lakritsfudge! I ett ljusare lager kommer nu också kola, choklad och apelsinskal. Otroligt fascinerande whisky!

Smak:
Beppe: Mustig är bara förnamnet. Lakrits och russin. En lätt bränd ton av kola och knäck. Mörkrostat kaffe och mörk choklad. Den lätt brända kolatonen ligger kvar i munnen och är riktigt trevlig. I eftersmaken dyker en trevlig ton av tobak fram. Eken är tydlig i denna whisky och jag misstänker att den inte skulle tålt att ligga kvar på fat så mycket längre för den är klart påträngande. Jag gillar dock när eken är klart närvarande.

Kent: En tidig påminnelse om den höga alkoholhalten då den initialt river till. Visst är den söt i smaken, men absolut inte överväldigande, som man kunde misstänka efter att doftat på den. En bränd ton av socker glider över till en kolasmak. Tycker inte heller att sherryfrukterna är så framträdande som jag trodde, utan det är en betydligt ekigare torr ton som anger tonen. Dock ger en skvätt vatten (den tål en hel del vatten) återigen rum för russin, plommon och dadlar. Nu blir det dessutom en aning sötare med smaker av apelsinskal och citrusfruktsreferenser. Med vatten kommer dessutom kryddigare inslag av julkryddor såsom kanel och söt kardemumma. Återigen måste jag påpeka hur otroligt fascinerande denna whisky är där den hela tiden transformerar sig beroende på luftning och inte minst vattning. Eftersmaken har en härlig ruffighet med tydliga spår av läder, tobak och kaffe.

Betyg:
Beppe: Jag gillar faktiskt denna riktigt mycket. Den tål att vattnas riktigt mycket och då träder lakritstonerna fram ännu mer. Även eken kommer tydligare fram. Eftersmaken är lång och mustig, riktigt lång med tanke på att den faktiskt bara är fem år. Ser mycket fram emot att prova fler utgåvor från numera nedlagda Grythyttan. Betyg: 6.9

Kent: Oj, här pratar vi tung sumobrottning och tung hårdrock. Den är otroligt trevlig doftmässigt, inte minst med lite vatten. Jag som älskar tunga sherrybomber jublar över detta. Men det som imponerar mest på mig är hur otroligt mustig den är trots sin unga ålder, och hur många ansikten den har beroende på luftning och vattning. De som alltid påstår att en whisky aldrig blir bättre med vatten, borde prova denna. Vattnet gör underverk med denna. Jag älskar det! Betyget blir 7.4 poäng.

Provningsglas: Perfect Dram från Dryckesglas.

Alla tre Sherry Darlings.

4 tankar på “Sherry Darling 1 (58%)”

 1. Horribelt pris!!! Som på så många andra svenska whiskies tyvärr. Dessutom tycker jag att de ofta bedöms med lite väl patriotiska ögon.
  Har provat den här mot Aberlour a’bunadh och jag tycker inte att den är i närheten av den klassen.
  Visst finns det bra svensk whisky, men den bild som målas upp och den självbild de svenska destillerierna verkar ha tycker jag är väldigt skev.

  Svara
  • Smaken är olika Jan och vi försöker åtminstone att inte vara patriotiska i våra omdömen. Personligen så tycker jag att denna väl kan vara och kriga med Aberlour A’budnadh och Glenlivet Nádurra Oloroso. De är alla unga sherrybomber. Jag förstår att många skulle kalla denna överekad dock så tycker jag att den inte passerat den gränsen ännu även om den är bra nära. Jag tycker det är lite av en kulturgärning som Bergslagens Destilleri gjort när de faktiskt räddat denna whisky och ger oss möjligheten att smaka den då det förmodligen inte var rätt nära att den helt enkelt fick förstöras. Priset är rätt högt men man måste ha klart för sig att det är små upplagor och inte riktigt kan jämföras med exempelvis A’budnadh och Nádurra Oloroso när det kommer till priset.

   Svara
  • Hej Ulf!
   Ledsen att vi inte svarat tidigare, men såg ditt meddelande i morse.
   Blir faktiskt avundsjuk på dig och dina två Sherry Darling! Hoppas du får stor njutning med dem!
   /Kent

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.