The Glenlivet Nádurra Peated Cask Finish (61.5%)

Den första mars så släpptes den tredje utgåvan i The Glenlivets Nádurra-serie. Den här gången så har whiskyn fått en finish i fat som tidigare innehållit kraftigt rökig whisky. Detta har då tillfört en subtil rökighet i The Glenlivets annars mjuka och fruktiga stil. Nádurra betyder naturlig på Skotsk gaeliska och whiskyn i denna serie är fatstark. Passa er dock för att köpa en Nádurra i tax-free sortimentet när ni är ute och reser då de utgåvorna är nedvattnad och inte fatstarka.

The Glenlivet Nádurra Peated Cask Finish är buteljerad på 61.5% ABV och kostar 499kr via Systembolaget.

The Glenlivet Nádurra Peated Cask Finish 61.5%

Doft:
Beppe: En stickande fruktig doft som levererar äpplen och citrus. Givetvis så gör den höga alkoholhalten sitt. Gräs och blommor kommer fram efter en stund. Kolafudge och honung finns tydligt närvarande. Av finishen i fat som tidigare innehållit kraftigt rökig whisky finns det faktiskt klara spår utav. Det blir mer som en krydda bland de övriga dofterna och fungerar bra.

Kent: Den höga alkoholhalten sticker verkligen i näsan, så försiktighet rekommenderas. Grunddoften är som alltid för Glenlivet väldigt mycket vanilj och honung. Röken är inte överväldigande men tydligt närvarande. Fruktig med gröna äpplen och päron, men även trevliga inslag av apelsin och mandel. Med vatten framträder dofterna betydligt mer och nu kliver även kokos och en touch av mint in i doftbilden.

Smak:
Beppe: Peppar och frukt. En kryddig rök som gifter sig med den annars så snälla stilen som Glenlivet har. Äpplen, honung och citrus finns där tillsammans med kolafudge, vanilj och en trevlig subtil blommighet. Det är ungt och spretigt. Vatten gör att blommor och frukt kommer fram mer. Ek kommer fram i eftersmaken och gifter sig med den rökiga kryddigheten på ett trevligt sätt.

Kent: Visst finns Glenlivets klassiska grundplåt även i smaken i form av syrliga äpplen och kokta päron som badar i vanilj och honung. När det gäller smaken är vattning nästan ett måste för att dämpa det alkoholstinna angreppet. Det finns en trevlig ton av kanel som samsas med en ekig smak som jag uppskattar. Eftersmaken är inte allt för lång men den är behaglig med sitt samarbete mellan honung, vanilj, äpple och rökighet.

Betyg:
Beppe: En lätt rökig Glenlivet. Vem kunde tro att det skulle komma. Fungerar det? Ja det gör faktiskt det. Dock så ska jag erkänna att jag personligen föredrar orökig Glenlivet och jag föredrar också Nadurra Oloroso framför denna. Dock så är den absolut inte dålig och jag skulle tro att den är perfekt för dig som söker efter en fruktig whisky med en snäll subtil rökighet till ett bra pris. Betyg: 6.8

Kent: Det är en kraftfull NAS:are som slår med full kraft. Det är viktigt att veta att den behöver vatten för att ”blomma ut”. Då har man en riktigt trevlig whisky som låter frukt, honung och vanilj leka i en lätt och sympatisk rökridå. Betyget blir 7.0 poäng.

Provningsglas: Glencairnglas från Dryckesglas.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.