Port Charlotte Scottish Barley (50%)

Hos Bruichladdich på Islay kokar man tre olika typer av whisky. Den orökiga som heter samma som destilleriet. Sedan har vi den rökiga Port Charlotte och den mycket kraftigt rökta Octomore. Idag ska vi prova den rökiga av de tre – Port Charlotte. Utgåvan vi provar heter Port Charlotte Scottish Barley. Malten som används till Port Charlotte röks till 40 ppm och denna utgåva har en ABV på 50%.

Port Charlotte Scottish Barley kostar hos Systembolaget 610kr för en helbutelj.

Port Charlotte Scottish Barley (50%)

Doft
Beppe: En salt och kustnära rök med toner av såväl sjögräs som tång. Tänk en björkvedsbrasa vid ett hav som stormar lite lätt och vågorna med det salta vattnet piskar mot klipporna en kulen höstkväll. Från brasan så osar röken och sätter sitt avtryck i kläderna. Toner av läder, tobak och rökt fisk poppar också fram. I bakgrunden kan en svag svag blommig ton anas tycker jag. Doften är varm och trevlig.

Kent: Havet är det första jag tänker på och då främst en genuin fiskeby där fiskarna står och rensar sina nät och där någon har satt igång en fiskerök. Det finns en riktigt härlig sälta i grunden. Tillsammans med tobak och lädertoner skapar röken och torven ett djupt lager som initialt tar greppet. Samtidigt är det en subtil whisky i sin tunga rökighet på något konstigt sätt. När man kommer bakom röken och torven uppenbarar sig helt underbara toner av äppelcider, mango och apelsin. Det är lätta och helt underbara toner. Till det finns det en lätt örtighet och blommighet och mjuk vanilj.

Smak
Beppe: Startar med en pepparattack innan röken uppenbarar sig. Tobak och nygarvat läder. Den kustiga sältan ligger sida vid sida med den pyrande röken. Peppartonerna ligger kvar länge på tungan. Vid vattning så uppenbarar sig söta honungsindränkta frukter och ett knippe sommarblommor. Röken blir då betydligt mindre påträngande och mer som en trevlig kryddighet. Upplever eftersmaken som ganska lång och efter vattning även den söt. Det trevliga retsamma sticket från pepparn lever dock fortfarande kvar. Mumsigt!

Kent: Smaken blir tätare och kraftigare än jag upplevde doften. Röken och torven får nu sällskap av peppar, kanel och örter som biter rejält på tungan. Den höga alkoholhalten bidrar också till kraften. När hettan lagt sig en aning kommer så de ljuvliga tonerna av vanilj, honung och otroligt friska frukter fram för en kort stund. Finns även en smak som för tankarna till tallbarr. Den tämligen långa eftersmaken som börjar fruktigt övergår ganska snabbt till att släppa fram kaffe, läder och mentol innan allt tas över av tjock torvrök och hettan återvänder. En böljande smakupplevelse!

Omdöme
Beppe: En mycket trevlig Islayrökare. Jag personligen föredrar den med ett par droppar vatten för att dämpa röken och dra fram de söta frukterna och honungen. Då tycker jag den blev mycket trevlig. Port Charlotte spelar helt klart i samma liga som Laphroaig, Ardbeg och Lagavulin och förtjänar betydligt mer uppmärksamhet än de får. Riktigt trevlig och god.

Kent: Port Charlotte Scottish Barley är en riktigt bra whisky. Doften upplevde jag som dess starka kort där balansen är otroligt bra mellan kraften i torvröken och de sprudlande fruktiga tonerna. Smaken når inte riktigt samma höjder – men herregud – det är riktigt jäkla bra i alla fall.

Provningsglas: Distillery Taster från Dryckesglas

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.