Nour El Refai – Whiskyintresserad komiker

Tidigare i år besökte Nour El Refai Sundsvall med sin hyllade  föreställning “En komisk depression”. Vi passade på att efterfråga en intervju, då Nour även har ett stort whiskyintresse. Självklart ställde hon upp.

Vi är väldigt glada att kunna ge er denna intressanta intervju med en av Sveriges mest uppskattade komiker – Nour El Refai

Nour El Refai – omgiven av Whiskytower

Med tanke på att du är en mångsysslare och känd i nöjessverige, vem är Nour egentligen?
Jag är skådespelare och komiker. Jag har tur som får jobba med massa olika saker som tv och radio. Jag skulle kunna kalla mig skådis men jag är ju också stand-up komiker. Jag turnerar ju som det, även om jag också gör rena skådespelarjobb i klassiska pjäser.

Har du något halleluljah moment när det gäller whisky?
Jag har egentligen flera. Ett är resan genom Allt om Whisky som jag gjorde tillsammans med Håkan ”Peat” Dahlberg när vi fick välja ut ett fat för buteljering. Vi fick rangordna sex olika prov och faktiskt så tyckte vi likadant. På kvällen så fick vi göra samma sak blint och då vart resultatet likadant. Det tyckte jag var häftigt.

Hur började ditt stora whiskyintresse?
Jag kommer ihåg under middagar när jag var liten att männen gick iväg till finrummet och drack whisky. Jag tänkte då att ”va kul att vara man”. Kvinnorna diskade medan männen drack whisky. Jag var ibland med där och såg vad de drack. Det var lite och det var guldigt i glasen. Någon gång fick jag smaka, jag kanske inte tyckte det nödvändigtvis var så gott men man blev varm i kroppen. Hela situationen med atmosfären var häftigt. När jag flyttade till Stockholm som 18-åring så fanns det många krogar med ett stort utbud av whisky så då provade jag en mängd olika bra whiskys.

Vad är det som är så speciellt med whisky enligt dig?
Det är hela processen runtomkring framställandet av whisky. Det är lag på att det måste ligga minst tre år på ekfat. Det är så himla romantiskt. Sedan att det tar så sjukt lång tid innan det blir gott. Om vi snackar single malt så är ju oftast de yngsta åtta – tio år. Att färgen kommer från ekfaten. Det är bara så romantiskt. Jag har ju varit en hel del i Skottland och tycket det är helt fantastiskt där. Det är så inrotat i deras kultur.

Du har varit i Skottland en hel del säger du. Har du något favoritdestilleri som du besökt?
Islay är ju otroligt speciellt även om jag inte är så tokig i Islaywhisky alls. Jura som är ön bredvid, den ön är så speciell. Jura är lika stor som Islay fast det bor 182 människor där och 3000 kronhjortar. Det är svårt att förklara för någon som inte varit där. Det är helt fantastiskt. Det finns en bar och därinne sitter det en gammal tant som förlöst alla andra inne i baren. Det är magiskt. Jag håller ibland provningar åt Jura. De gör både rökiga och orökiga whisky så de har en stor palett.

Roger Melander på Box har sagt vid ett flertal tillfällen att kvinnor ofta har bättre lukt och smaksinne, vad är din åsikt om detta?
Det har jag också hört. Det finns ganska många roliga saker som är mansdominerade. Min jaktlärare sa till mig att han aldrig hade underkänt en kvinna eftersom de alltid skjuter bättre än män. Vi kvinnor går i hemlighet och är bättre än män på deras egna områden. Jag tror det handlar mycket om självförtroende. Män säger ”jag gillar rökig whisky och blodigt kött”, medan kvinnor kanske säger ”jag gillar whisky men jag kan inte så mycket om det”. När jag håller provningar för kvinnor så är jag noga med att påpeka att jag är intresserad av att de ska ta reda på vad de gillar så att de sedan kan beställa det på krogen. Ofta så gillar faktiskt kvinnor rökig whisky mer än vad män gör.

Tycker du att mat och whisky hör ihop?
Ja, gud ja. Korv och ost fungerar. Göra egen krukost och hälla i en skvätt whisky. Superenkelt och gott. Att göra en sås och ha whisky i är ju också gott.

Beppe och Nour sitter och snackar whisky

Är du med i någon whiskyklubb?
Nä, det är jag faktiskt inte. Det har inte blivit så. Hur gör man? Ska man söka upp någon och fråga om man får vara med?

Har du något whiskyögonblick som du är stolt över?
Jag gillar inte konjak och inte heller bourbon. Bourbon är fan det värsta jag vet. Det är så otroligt äckligt. Många tror att det är samma sak. På en provning jag var med på så hade provningsledaren smugit med en bourbon för att testa mig. Direkt när jag provade den så sa jag ”fy fan, vad är detta? Det smakar ju bourbon”. Mycket riktigt så var det en bourbon. Jag blev inte lurad!

Berätta om när du var med att välja ut ett fat från Svenska marknaden.
Vi fick välja mellan sex olika prover. Tre från 98 och tre från 97. Det var på Glengarioch. Jag älskar ju Speyside och Highland whisky. Jag var otroligt glad när jag fick stipendiet. Det som är så kul med att vara på ett destilleri under en helg är att alla som jobbar där är så otroligt opretentiösa och glada och trevliga. De tycker att man ska dricka whisky som man vill, med is, vatten eller hur man vill. Att få gå i lagerhus och få prova gammal whisky direkt ur fat är bara så otroligt häftigt. Jag och Håkan som också fick stipendiet tyckte nästan likadant. Trots att vi inte provade tillsammans.

Om du fick hålla en provning för 3 valfria gäster, vilka skulle du bjuda och varför?
Vilken rolig fråga. Det skulle vara roligt att sätta Jim Murray på plats. Att göra en blindprovning och verkligen få se om han verkligen är så bra och kunnig.
Min styvpappa skulle också få vara med och även den gamla kvinnan som jobbade på Laphroaig. Det skulle vara kul att få höra om hennes värld.

Har du testat någon Svensk whisky?
Förutom Mackmyra så har jag testat Gammelstillas råsprit. Den var fantastisk tycker jag. Det är så otroligt kul att de tillverkat pannorna själv. Jag vet ju inte att hur den färdiga whiskyn kommer att bli men råspriten var otroligt bra.

Till sist: Om du fick ge våra läsare ett whiskyråd. Vad skulle det vara?
Jag tycker att whisky ska drickas. Även om det är en vanlig skittisdag. Det kanske är just då den ska drickas. Har du en underbar kväll så behöver du inte dricka en underbar whisky. Prova många whisky så du vet vad du gillar. Det finns så många barer med ett otroligt utbud så man behöver inte köpa hela flaskor med dyr whisky.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.