The Deveron 12 YO (40%)

Idag provar vi en whisky som är destillerad på MacDuff Distillery, som grundades 1960. Destilleriet ägs av John Dewar & Sons som i sin tur ägs av Bacardi. 3,4 miljoner liter ren alkohol ligger kapaciteten på. Whiskyn går under namnet The Deveron, som tidigare var en rätt okänd malt whisky, men idag ingår den i Dewar’s satsning The Last Great Malts.

The Deveron 12 YO är buteljerad på 40% ABV och kostar 349 kr på Systembolaget och lanserades den 1 september.

The Deveron 12 YO (40%)

Doft
Initialt framträder blommor, vanilj och gräs. Sedan blir det mycket kola – på gränsen till Coca Cola. Bittermandel kliver fram och den drar mot mandelkubb och Dr Pepper. En trevlig kaffeton och en ton av garvat läder ligger och mullrar i bakgrunden. Efter luftning ökar koladoften markant och drar mot smörkola och knäckig kola.

Smak
Förvånandsvärt pepprig (vitpeppar). Blommor, vanilj och gräs är grundsmaken. Efter en längre stund i glaset blir det mer kola och vanilj. Bittermandeln från doften är nu mer tillbakadragen i smaken, men kommer fram mer i den medellånga eftersmaken som ebbar ut i torr ek.

Betyg
Beppe: En okomplicerad whisky som lämpar sig för att dricka utan att behöva analysera. En whisky som passar perfekt att bjuda svärfar på en lördag kväll. Betyg: 5.9

Kent: Visst är den okomplicerad och inget man höjer på ögonbrynen för, men ändå är den tillräckligt trevlig och prisvärd för att man kan ha den på hyllan och kunna bjuda vänner på. Av mig får den 5.7 poäng.

För att komma till Betygslistan, klicka här.

1 tanke på “The Deveron 12 YO (40%)”

  1. Köpte just en flaska och gillar den höga karaktären även om jag kan sakna ett riktigt djup.
    Och som konstaterats ovan. God men inte fulländad.

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.