Millstone Oloroso Sherry Cask 2014 (46%)

Igår 7 augusti lanserades en ny whisky på Systembolagets beställningssortiment. Zuidam Distillers – Millstone Oloroso Sherry Cask 2014. Zuidam Distillers är ett nederländskt destilleri som vi publicerade en intervju med igår. Du hittar den intervjun HÄR. Millstone Oloroso Sherry Cask 2014 kostar 679 kr via Systembolaget och den har en ABV på 46%.

Millstone Oloroso Sherry Cask 2014 (46%)

Doft
Beppe: Mustig doft med ett härligt alkoholstick. Det är ganska tunga sherrytoner med russin, kakao, fikon, espresso och dadlar på första parkett. Lätta toner av lakrits och något fruktigt te kan anas i bakgrunden. Efter att ha stått och luftats ett tag så tycker jag att en lätt fruktighet växer fram i bakgrunden. Äpplen, päron och kanske rabarber lurar där i bakgrunden. Dock så har dessa dofter ingen chans mot de tunga sherrydofterna som dominerar doften. En klart trevlig doft på denna whisky. Lovar gott inför smaken.

Kent: Rik, mustig och trevlig doftbild. Sherryns inslag är tydlig och för tankarna till dagarna 4,5 månad bort – Julen! Det är mustiga russin och fikon i främsta rummet. Mörkt socker. Mörk choklad och smöriga bakverk. Vanilj och honung finns där, men inte övertydligt utan snarare som ett komplement. Övermogna äpplen efter en stunds luftning tillsammans med ett sting av citrus. Mustigt och trevligt!

Smak
Beppe: En frisk kryddighet med en klar sherrydominans i smaken. Dock kanske inte så dominant som doften skvallrade om. Russin, kaffe och kakao. Torkade aprikoser och fikon. Allt som säger sherrylagring finns framdukat här. Dessutom så är det en pigg och vital whisky och den känns fräsch i smaken. Eken ligger på lur hela tiden med en kryddig ekton som blommar ut i eftersmaken för att slutligen ta över och sakta, sakta försvinna.

Kent: Smörig inledning med kryddiga inslag. Kanel och kardemumma. Russin och fikon med sällskap av dadlar. Mörk choklad och mörkt kaffe. Återigen har man förflyttats 4,5 månad bort. Frukten har nu blivit ångkokt och citrustonen transformerats till zest. Det är verkligen mustigt och intressant. Eftersmaken ligger kvar ett bra tag med sina feta sherry-inslag och eken får först i eftersmaken plats och allt ebbar ut i en kryddig och härlig julton.

Omdöme
Beppe: En riktigt bra sherrylagring som känns fräsch och vital. Det känns som en strålande start på denna temavecka med Millstone/Zuidam med en whisky av denna kaliber. För en sak är klar för mig efter att ha provat denna. De kan verkligen koka bra whisky hos Zuidam distillers, om det råder det verkligen ingen tvekan. Detta är riktigt riktigt bra och jag ser verkligen fram emot den 12-åriga vi ska prova senare i veckan.

Kent: Med tanke på priset 679kr får man en potent, mustig och trevlig sherrybomb. Jag gillar den! Roligt med sherrybomber till överkomliga priser. Kommer absolut att införskaffa en och bjuda nära och kära på!

Provningsglas: Portoglas Talisker från Dryckesglas

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.