Mackmyras “BLUFF”

Jag är just nu delägare i 3 olika ankare (39,25 liters fat) hos Box Destilleri i Ådalen. Dessutom har vi nu beställt buteljering av en 3,5 årig Box whisky (ca 70 flaskor) som lagrats på Sherryfat.

Men det fat som jag ser fram emot lite extra är den som är av Svensk Ek och orökigt recept. När vi köpte det tyckte vi att den svenska eken skall få påverka whiskyn helt fri från rökigt inslag. Vi ville helt enkelt ha den så ren som möjligt. Att det fatet var några tusen dyrare ansåg vi vara en självklarhet då det var ett fat av helsvensk ek.

Att jag hitills endast valt fat hos Box Destilleri beror mestadels på att destilleriet inte är många mil från min bostadsort, samt att jag fått en väldigt bra bild av deras affärsidé, priser och den whisky de tagit fram. Dock har jag som fatägare funderat på att skaffa mig ett fat hos Mackmyra, då vänner sagt att de varit väldigt nöjda med sitt fatägarskap där.

Men så kommer nyheten att Mackmyras nya whiskylansering “SVENSK EK” egentligen inte är vad den vill ge sken av att vara.

Så här beskriver Mackmyra stolt sin whisky SVENSK EK:

 Svensk Ek är den enda whiskyn i världen som delvis är lagrad på ek som skulle blivit skeppsvirke till den kungliga flottan. Träden som planterades på Visingsö på 1800-talet är idag en av Sveriges största ekskogar. Hårda vindförhållanden och dramatiska säsongsskiftningar har satt sina spår i träden.

Fat av svensk ek ger en kraftigare, mer kryddig smak. Men innan träden blir fat torkas de för att sedan bindas för hand och kolas kraftigt på insidan för att öppna upp träfibrerna som ska ge smak till whiskyn.

Svensk Ek har en kryddig karaktär med inslag av sandelträ, torkad ingefära, svartpeppar, rostade ekfat och örter. Kryddigheten kompletteras av en fruktig bad med vanilj- och kolatoner; likt karameliserat socker från ekfat som tidigare lagrat Bourbon.

SvenskEkMackmyraAtt kalla den “Svensk Ek” när det bevisligen inte är mer än 5,4% av whiskyn som lagrats på svenska ekfat, känns verkligen som en bluff och som en vilseledande information i ett försök att göra whiskyn mer exklusivt. Det är i slutändan en fråga om etik och moral. Att skönbeskriva sin whisky på detta sätt är helt oacceptabelt och en falsk marknadsföring av värsta sort.

Självklart trodde inte Mackmyra att denna information skulle slippra ut. Eller tror man att den svenska whiskydrickaren är så naiv att man köper deras resonemang att whisky vars innehåll till 94,6% lagrats på begagnade amerikanska bourbonfat ändå kan påstås vara “Svensk Ek”?

Tråkigt att Mackmyra i sin iver, att ge sin whisky en exklusiv klang, tummar på sanningar. Hur detta kommer att påverka synen på Mackmyra och dess whisky, är inte lätt att sia om. Men det jag vet är att jag troligtvis även fortsättningsvis kommer att köpa mina fat hos Box och andra destillerier. Vilket i sig känns tråkigt när jag – som fatägare – gått i tankar att prova på Mackmyra som leverantör.

Läs mer här

6 tankar på “Mackmyras “BLUFF””

    • Nej, de kommenterade det via sin facebook grupp där de bekräftade att det endast var 5,4% som hade lagrats på svensk ek

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.