Longmorn 16 YO (48%)

1894 grundandes Longmorn destilleri i Speyside. Större delen av produktionen av single malt går till blended industrin och sätter sin prägel på Chivas Regals 18 åring. Tur dock att denna 16 åring finns så vi malt älskare kan njuta av den fantastiska whisky destilleriet gör.

Longmorn 16 YO är lagrad på ex-bourbonfat och buteljerad på goda 48 % och kostar 659 kr på Systembolaget.

Longmorn 16 YO (48%)

Doft
Beppe: Vanilj och kokos. Det är en maltig doft med ganska mycket kropp. Blommor, gräs och halm. Finns även mycket fruktiga dofter, ananas och hallon tycker jag mig känna. Detta är en underbar doft!

Kent: Håller verkligen med om att det doftar vanilj och kokos. Upplever den som söt och det finns söta frukter i doften; Päron, äpple och ananas. En söt chokladdoft framträder efter en stund. Det här doftar klass och helt unerbart!

Smak
Beppe: En frisk smak. Först kommer pepparn och kryddorna. Andra vågen består av en vaniljig fruktighet med äpplen och druvor och även toner av exotiska frukter. Under fruktigheten finns det toner av blommor och gräs och även svavel. Det hela förstärks av en härlig ekbeska som balanserar de övriga smakerna perfekt. Det är en whisky med nästan köttiga egenskaper. Eftersmaken är ganska lång och fruktig. Detta är hög klass.

Kent: Oj, här är det många lager av smaker. Först är det en kryddighet som slår mot tungan. Sedan blir det mer åt knäckhållet innan frukter tar över. Frukter såsom Päron, äpplen och apelsin. I botten finns en jordnära ton som påminner om rötter och tort gräs. Att den legat 16 år på fat gör sig påmind i eftersmaken där ekbeskan kliver fram som en bas bakom fruktiga toner. Detta gillar jag skarpt!

Betyg
Beppe: Detta är jävligt bra. En underbar whisky som är komplex och bjuder på många lager av smaker. Tydligen ska det komma en Longmorn NAS också. Vad vi hört så ska denna inte försvinna. Jag hoppas verkligen att så är fallet för det här är en juvel. Betyg: 8.0

Kent: För det första måste jag nämna flaskan och förpackningen som är högsta klass! Så snygg och så inbjudande! Sen skadar det inte att den både doftar och smakar helt fantastiskt. Priset 659 kr på Systembolaget kan jag inte tycka är så himla dyrt för en 16 åring som är i denna kaliber. Jag har de senaste året alltid fallit för bourbonlagrade whiskies med orökt recept. Detta är inget undantag, utan snarare spelar det i den högre ligan. 8.2 poäng från mig!

För att komma till Betygslistan, klicka här.

11 tankar på “Longmorn 16 YO (48%)”

 1. Den här låter ju intressant 🙂
  Har ett bra tips på en orökt bourbonlagrad…. Deanston 12YO. Provade den nyligen och det var en mycket positiv överraskning. Dessutom är flaskan så snygg att man kan köpa den enbart av den anledningen.

  Svara
   • Jag gillade 12-åringen så mycket att jag även beställde en flaska Deanston18YO. Den är lagrad på bourbon-fat och slutlagrad på first-fill bourbon-fat. HELT FANTASTISK!!!! Lite dyr, strax över 1200kr, men värd varenda krona!!!

    Svara
  • Låter kanon Andreas. Dock så tror jag att du nu dricker den nya utgåvan av Longmorn 16YO som innehåller med sherryfat i mixen. Den ska vara minst lika bra som den vi recenserat här. I januari/februari så kommer det ett test här på WT där vi kommer att jämföra de två.

   Svara
 2. Köpte min andra flaska häromdagen och blev förvånad när jag insåg att det var en nu utgåva…. Den gamla blev en av mina absoluta favoriter och det var väl därför den flaskan tog slut så snabbt. Tyvärr är den helt slut, hade ju varit spännande att kunna jämföra med den nya.

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.