Laphroaig Select (40%)

Den första utgåvan vi provar under vår Laphroaig-vecka är den billigaste som går under namnet Laphroaig Select. I vår intervju med John Campbell, Master Distiller på Laphroaig, berättade han om denna utgåva. Ni hittar intervjun här.

Laphroaig Select är en blandning av 6 olika fatlagringar och anspelar på hur man tror att Ian Hunter blandade sina single malts under 1920-talet. De sex ingående fatlagringarna är: First fill bourbon, Virgin American oak, Virgin European oak, Oloroso Sherry, Quarter Cask och PX Sherry.

Laphroaig Select är utan åldersangivelse (NAS) och buteljerad på 40% ABV och kostar 389 kr på Systembolaget.

Laphroaig Select (40%)

Doft
Beppe: Salt och rök. En lätt stickighet finns i bakgrunden. En lätt fuktig brasa vid havet. Nytjärad båtbrygga vid havet. En lätt mentolig doft i bakgrunden med en släng av violpastiller. Det finns hintar av en blommighet när den har luftats en aning. Sjögräs och lakrits.

Kent: Inte så framträdande rökighet, snarare askig. Försiktiga söta frukter såsom apelsin och citrus visar sig. Tycker dock att sherrytonerna är otroligt försiktiga och subtila. Efter en längre luftning blir det mer medicinalt och jag kan äntligen förnimma Laffe-känslan med den härliga sältan, även om det är tamt och försiktigt. Rent generellt upplever jag den doftmässigt tam och lite för intetsägande.

Smak
Beppe: Aska och rök. Tycker det är en ganska fadd smak utan den klassiska Laphroaigkaraktären måste jag säga. Kanske jag kan ana lite tång och sjögräs, en nypa vanilj. Tycker den är ganska platt. Lakrits finns i bakgrunden. Finns liksom inga smaker som vill sticka ut.

Kent: Även i smaken är det en försiktig rök. Bakom finns försynta smaker av aprikos och russin, subtilt och försiktigt. Citrus och lakrits kommer i slutet och i den tämligt korta eftersmaken får jag äntligen förnimmelsen av Laphroaigs rökiga signum, dock även här försiktigt och försynt.

Betyg
Beppe: Den här var faktiskt ganska tråkig. Doften lovade mycket mer än vad smaken levererade. Måste vara ganska mycket refillfat i den här. Trist och tråkig men kanske en bra butelj att starta sin vandring in i rökträsket med. Priset är ju trots allt överkomligt. Betyg: 5.5

Kent: Som om den inte riktigt vill ta ställning eller sticka ut. Det blir för försiktigt och för försynt. En Laffe vill man ska stå upp och säga: ”Här är jag!” men Select frågar snarare: ”Kan du se mig?”. Att detta är en blandning med så många olika fat inblandade förvånar mig. Vart är sherrytonerna från Oloroso och PX? Vart är pepprigheten från Virgin European Oak? Betyg: 6.0

För att komma till Betygslistan, klicka här.

4 tankar på “Laphroaig Select (40%)”

  1. Jag måste bara säga att denna smakar bara ren tjära inget annat finns inget annat än en nytjärad båt där man råkat slicka på penseln av misstag. Duger inte ens till gammalt groggvirke.

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.