Kornog – Sant Ivy 2016 Bourbon Cask (59.1%)

Vi avslutar vår djupdykning i franska Glann ar Mor destilleriet. Vi inledde veckan med en intervju med Jean Donnay som är grundaren till destilleriet. Sedan har vi provat en orökig (Glann ar Mor – Maris Otter Barley) och två rökiga (Kornog – Roch Hir 2016 samt Kornog – Sant Erwan 2016). Idag är det dags för en riktig godbit.

Kornog Sant Ivy 2016 Bourbon Cask som varken är kylfiltrerad eller färgad. Buteljerad på höga 59,1% ABV. Symposion är den svenska leverantören av Kornog och Glann ar Mor.

Kornog – Sant Ivy 2016 Bourbon Cask (59.1%)

Doft
Beppe: En frisk salt och mentolig kuströk med inslag av aska och tobak. Frukten med äpplen finns klart närvarande. Tydliga kola och vaniljtoner. Honung och en kryddig maltighet med inslag av citrus. Detta doftar otroligt bra. Frukt och mer färska kryddor kommer fram mer vid vattning.

Kent: En ren doftbild. Ren härlig torvrök, ren maltton, ren och klar fruktighet från gröna äpplen. En härlig kryddig underton med spår av piptobak. Bourbonfatets kola och vanilj skiner igenom utan att för den skull göra den sötsliskig. Mycket trevlig!

Smak
Beppe: Kryddor attackerar tungan. Den höga alkoholhalten hjälper givetvis till. Peppar och chili. Nötter frukt och läder med mycket tobaksarom. Tobaken och lädret hänger med ända in i eftersmaken. Citrus finns hela tiden i bakgrunden. Den askiga salta, nästan torra röken lägger en härlig ridå tillsammans med alla de andra smakerna. Detta är en mycket bra rökwhisky och helt i min smak.

Kent: En aning mer torv och rök i smak än i doft. Mycket vanilj och tillsammans med de gröna äpplena och pärontonerna blir det rent och inbjudande även i smak. Kryddigheten är aningen lättare än jag förväntade mig och bär spår av chili. Eftersmaken som är riktigt lång och tämligen mjuk innehåller framförallt en stor fruktighet. Like!

Betyg
Beppe: Här har vi min vinnare i denna temavecka med det Franska destilleriet Glann ar Mor. Satan i gatan vilken underbar whisky. Eftersmaken sitter kvar länge och sticker till lite då och då på ett härligt sätt. Tillsammans med Kilchoman 100% Islay 2016 så är de bästa rökarna jag provat i år så här långt. Hög klass. Betyg: 7.8

Kent: Håller med dig Beppe om att det är en otroligt tilltalande och lättdrucken whisky. En ren whisky med en härlig ren ton av torv och rök. Detta gillar jag skarpt och ger den 7.9 poäng.

Provningsglas: Portoglas från Dryckesglas

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.