Kornog – Sant Erwan 2016 (50%)

Som vi tidigare nämnt använder Jean Donnay (intervju här) Kornog för sin rökiga single malt. Årligen släpper han en upplaga av Sant Erwan och vi har provat årets upplaga, som består av endast 275 flaskor.

Kornog – Sant Erwan 2016 är en single cask, lagrad på 1st fill ex-bourbonfat. Den är varken kylfiltrerad eller färgad och utan åldersangivelse. Buteljerad på fina 50% ABV. Fenolhalten är 35 ppm. Symposion är leverantör i Svergie.

Kornog – Sant Erwan 2016 (50%)

Doft
Beppe: Doften skvallrar inte direkt om att den ligger på 35 ppm. Givetvis så finns röken klart närvarande, dock inte så påträngande som jag trodde den skulle vara. Sältan och mentolen finns där och även en honungssötma med inslag av vanilj och kolafudge. Gröna äpplen och en slags doft av svedd ekplanka som blivit något kolad. Det finns även en doft som får mig att tänka på halstabletter med eukalyptussmak. Den här whiskyn mår klart bra av att få luftas ett tag. Då lägger sig askröken sig något och de andra dofterna kommer fram mer.

Kent: En härlig torvrökighet möter dig innan nyanser av honung, vanilj och härlig fruktighet kliver fram. Havssälta skapar en mycket trevlig grund för de söta gröna äpplena och aprikoser. Sötman fortsätter sedan med krämig smörkola. Mycket trevlig doft!

Smak
Beppe: Det första som slår emot gom och tunga är en härlig pepprighet. Röken följer snabbt efter och har med sig en ekig kryddighet. Den har en oljig munkänsla som drar mot en torr eftersmak. Lakrits med en mintton. Honung kommer fram efter den första kryddattacken men försvinner ganska fort. Eftersmaken är torr av ek och aska med inslag av lakrits, tobak och mint. Det finns även en ton av päron och äpple men jag tycker att den var mer framträdande i doften än i smaken. Några droppar vatten gör att den kommer fram lite mer.

Kent: Oj, smaken är verkligen rik. Det är rökig, syrlig barbecuesås. Härlig svartpepprighet som mjukas upp av en honungssötma. Fruktigheten skiner igenom men den lite högre alkoholhalten bär fram de mer mörka tonerna av tobak, anis och björnbär. Eftersmaken är lång och jämn och lämnar dig med söt rök och honungsötma. Riktigt bra!

Betyg
Beppe: Änne en mycket trevlig whisky från franska Glann ar Mor. Att Jean Donnay kan koka bra whisky är faktiskt en underdrift. Han kokar jävligt bra whisky! Jag gillar att röken i Kornog har en egen identitet. Den påminner inte om någon annan rökig whisky jag provat. Den har mer släktdrag med Skotska fastlandsrökare än Islayrökare. Dock så skiljer de sig även från dessa. Betyg: 7.1

Kent: Det här är precis min sorts rökwhisky. Jag bara älskar samspelet mellan sötrökig barbecuesås och fruktigheten. Av mig får den 7.5 poäng.

Provningsglas: Whiskysniffer från Dryckesglas

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.