Kornog – Roc´h Hir 2016 Bourbon Cask (46%)

Idag provar vi en rökwhisky från det franska destilleriet Glann ar Mor. I Bretagne, i nordvästra Frankrike, görs denna whisky som när den tillverkas av ett rökigt recept går under namnet Kornog.

Kornog Roc´h Hir 2016 Bourbon Cask är varken kylfiltrerad eller färgad och är buteljerad vid 46% ABV. Fenolhalten är 40ppm. Symposion är leverantör i Sverige.

Kornog – Roc´h Hir 2016 Bourbon Cask (46%)

Doft
Beppe: En askig rökighet med inslag av mint. Toner av vanilj och kola gömmer sig bakom askan och röken. Gräs och honung tittar också fram och likaså en blommighet. Det finns också en ganska tydlig sälta i doften. Tycker mig även känna en kryddig ekighet. En klart trevlig doft.

Kent: En mullrande torvrök kliver direkt fram och bär i sitt släptåg citrus och en hel del vanilj. Att havet har spelat in i denna whisky är inte att ta miste på med doft av havssalt och doft av havstång. Det är i grunden en väldigt fruktig doft med toner av framförallt grönt äpple och med spår av citron och apelsin. Röken lägger sig nästan omedelbart, vilket ger rum för de söta frukterna och vaniljen.

Smak
Beppe: Den är nästan oljig. En ettrig pepprighet bombarderar tungan. Nästan direkt efter pepparen kommer en stor portion rök. Det är en salt och mintigt frisk rök och den har kraftiga toner av sälta och mentol. Vaniljen och blommorna kikar fram först i eftersmaken. Jag kommer att tänka på godiset lakritsal när jag provar denna whisky. Lakritstonerna finns där och likaså minten. En mycket trevlig bekantskap.

Kent: Örtiga toner tar första greppet om tungan genom rökridån. Det är lavendel, koriander och persilja. Som side-kick kommer även en härlig pepprighet fram av både vit och svartpeppar. När tunga och gom vant sig börjar vanilj, grönt äpple och citrus kliva fram. Lakrits och riktigt smörig kola visar sig i slutet. Eftersmaken bärs upp av vanilj och en viss nötighet innan allt tonar bort i en rökridå.

Betyg
Beppe: En klart annorlunda bekantskap. En intensiv smakexplosion till en början. Det lugnar det ner sig ganska fort och de övriga smakerna börjar samverka med varandra. En klart annorlunda röksmak på denna Franska whisky. Dock mycket trevlig måste jag säga. Betyg: 6.9

Kent: En riktigt bra rökwhisky med en subtil underton av härlig fruktighet och underbar maltsötma. Gillas! Betyget blir 7.2 poäng.

Provningsglas: Malt Taster från Dryckesglas

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.