Glann ar Mor Maris Otter Barley 2016 (46%)

Efter gårdagens intervju med Jean Donnay, har vi idag provat en av Glann ar Mor’s utgåvor av single malt.

Glann ar Mor Maris Otter Barley 2016 är buteljerad på 46% ABV och är varken kylfiltrerad eller färgad. Säljs via Symposion.

Glann ar Mor Maris Otter Barley 2016

Doft
Beppe: En frisk maltig doft av kola och frukt. Kanderade äpplen och päron med ringlad kolasås och en skopa vaniljglass vid sidan. Det finns en hel del gräs i doften och likaså ett knippe sommarblommor. Nötter och mandel kryper fram och visar sig från sin bästa sida. Det finns ek i bakgrunden. Dock mer som en kryddighet som kittlat näsan ljuvligt. Detta doftar mycket bra.

Kent: Det första jag slås av är en doft av banan, som går åt det omogna hållet. Sedan kliver äpple fram och drar med sig fruktiga toner av päron och apelsin. En bärig doft av röda och svarta bär som blandats med vaniljkräm. Vissa citrustoner som drar åt det örtiga hållet, typ citronmeliss, finns behagligt i bakgrunden. En svag svaveldoft tittar förbi.

Smak
Beppe: Nötter och vanilj. En härlig svartpepprighet kittlar dödsskönt på tungan. Kolasås med stora portioner frukt och bär. Nästan som en trevlig smulpaj med äpple och päron som man njuter av en solig sommardag. Halm och gräs finns också klart närvarande på ett mycket trevligt sätt. Det finns även en smak av omogen banan i bakgrunden. Rostad mandel och torrostade nötter tycker jag mig också känna.

Kent: Otroligt fruktig initialt. Päron i mängder med en syrlig underton av citrus. Den omogna bananen som jag upplevde i doften finns även i smaken, men nu är det en aning bitter i tonen. Viss pepprighet finns. I slutet kan ana smörkola och en svag nyans av ljus choklad. Eftersmaken är inte allt för lång och har aning bränd och bitter ton.

Betyg
Beppe: Att Jean Donnay kan koka bra sprit råder det inga tvivel om. Det här håller mycket hög klass. En otroligt fruktig och trevlig whisky som ska bli mycket trevlig att följa när den får lite ålder. Betyget kan inte bli annat än bra. Betyg: 7.5

Kent: Detta var intressant att prova. Tyckte mig känna en viss bekantskap med Craigellachie 13 i både doft och smak och kände mig tvungen att hälla upp någon centiliter även av den för att jämföra. Och visst hittar jag en gemensam grund dem emellan. Kanske är det faktumet att båda använder sig av wormtubs vid kylningen av spritångorna som är sambandet. Doftmässigt är Glann ar Mor mer söt och inbjudande än Craigellachie 13, men i smak är de otroligt nära varandra. Jag ger Glann ar Mor 6.8 poäng.

Provningsglas: Distillery Taster från Dryckesglas

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.