The Irishman Founder’s Reserve NAS (40%)

Första whiskeyn från Walsh Whiskey som vi provar under vår Walsh-vecka är en NAS:are som är en blandning av två sorters stilar, Single Malt och Single Pot Still. Proportionerna i blandningen utgörs av 70 % Single Malt och 30 % Single Pot Still. Detta är ovanligt i sig, eftersom det är den enda irländska blended whiskey som innehåller 100 % destillat från kopparpanna och alltså 0 % Grain eller Column Still whiskey. Den hette tidigare The Irishman 70. Om du missade vår inledande intervju med Brand Relationship Manager Woody Kane, hittar du den här.

The Irishman Founder’s Reserve är buteljerad på 40 % och kostar 369 kr via Systembolaget.

Så här beskriver Woody Kane Founder’s Reserve:

Doft: Kryddigt med inslag av karamell, svartpeppar, kanel och persikor. En liten antydan av vanilj med en suggestiv doft av grönt äpple.
Smak: Pot Still kryddig, malt, mörk choklad, bourbon ek och crême karamell
Eftersmak: Oändligt avslut med ek och kola. Dröjer sig kvar i vad som verkar vara en evighet!

The Irishman Founder’s Reserve NAS (40%)

Doft
Kent: Kanel och ektoner utgör grunden. Fruktiga toner av Äpple och Päron och en nyans av gelehallon svävar lätt ovan kanelen. En smekning av vanilj tillsammans med en ruffigare ton av vitpeppar finns även där. Otroligt subtila dofter som är så försiktiga och verkar inte vilja inta scenen fullt ut. Finns en känsla av en bourbon när man doftar på den. Trevlig försiktig doft!

Beppe: Det är en försiktig doft. Gräs och frukt, kanske lite halm. Vanilj och smågodis. Det är subtila dofter. Frukt finns tydligt närvarande. Banan, ananas och äpple. Det är friskt och fruktigt.

Smak
Kent: Skulle vilja beskriva den som en aning kryddig smak med bourbonkänsla. Här är det vaniljen som dominerar och vitpepparn skapar en lite bredare smakbild, men den är ändå ganska fadd i smaken. Eftersmaken går åt sur ekplanka och slutar väldigt snabbt och lämnar kvar dig med en aning unken smak.

Beppe: Vanilj och frukt. Äpplen och päron. Det är friskt och försiktiga kryddor. Gräs och en svag blommighet och honung. Det är angenämt och subtilt. Svaga kolatoner och hasselnötter finns där. Det är dock lite för försiktigt och blir lite tråkigt. Eftersmaken är nästintill obefintlig.

Betyg
Kent: Doftmässigt trevlig och behaglig. Smakmässigt ointressant och lite väl tråkig. Jag kan inte annat än ge den 5.3 poäng. En whiskey som jag kan tänka mig att dricka för att helt enkelt dricka en oförarglig whiskey efter en måltid till en glassefterrätt.

Beppe: En subtil whiskey som helt klart är god. Den är inte fantastisk men dock god. Skulle jag välja mellan denna, Tullamore Dew och Jameson så skulle jag välja denna. Subtil och trevlig. Dock så är den något tråkig och platt. Betyg 5.5

För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.