Highland Queen Majesty 40%

Det är inte bara blends som numera finns tillgängligt under namnet Highland Queen. Under namnet Majesty finner du en hel radda single malts från ett eller flera okända destillerier. Vi kommer idag att prova instegswhiskyn i single malt sortimentet som helt enkelt heter Highland Queen Majesty. Det är en NAS-whisky på 40% ABV. Priset för denna är 409kr och den släpps i morgon via Systembolaget.

Highland Queen Majesty 40%.

Doft:
Kent: Försiktig och försynt doft som präglas av vanilj och torrt gräs (nästan hö). Kornsötma och en hel del färska tropiska frukter såsom citrus, mango och en touch av kokosnöt. Ekkrydda växer fram med luftning. En njutbar doft som får mig att tänka på sommaräng framträder också med luftning. En försiktig doftbild som sagt, men en väldigt behaglig sådan.

Beppe: Mycket fruktig och frisk. Det är färska frukter med en stor skopa honung och vanilj. Citrus och gräs ligger hela tiden på lur för att hindra sötman från att ta över. Blommor finns också med i kompotten tillsammans med gräset. Ett lätt stick av alkoholen gör det hela till en mycket trevlig och behaglig doft för min snok. Det är inga stora dofter utan mer behagliga och lugna. Mycket trevlig.

Smak:
Kent: Kryddig grundton som drar åt peppar och muskot. Tropiska färska frukter för ett fint samspel med eksötman och blir riktigt behagligt. En skön kombination av kaffe, vanilj och kola skymtar förbi. En medellång eftersmak som går i sötmans tecken och avslutas med de kryddiga inslaget från peppar och muskoten.

Beppe: Kryddig start med nymalen svartpeppar och lätt ekiga kryddor. Sedan kommer frukten och vaniljen och blandar sig med kryddorna som för att inte det ska bli för stora uttryck. Äpplen och citrus tillsammans med mango och ananas. Kolasås och vaniljsås på toppen av denna fruktsallad. Mot slutet gör sig eken ännu en gång hörd genom en lätt ekbeska. Vanilj och kola finns med på ett hörn och gör eftersmaken söt men samtidigt besk. Elegant, precis som en Drottning ska vara.

Omdöme:
Kent: En tämligen elegant dram som kräver uppmärksamhet. Om man ger den det blir man belönad med trevliga subtila dofter och smaker. Det är inte en komplex whisky men ack så elegant.

Beppe: En klart trevlig single malt från ett okänt destilleri. Den kanske inte bjuder på den absolut största smakupplevelsen men den är klart trevlig. Priset kan man ju inte säga något om då det är en single malt så denna whisky får mer än väl godkänt i min bok.

Provningsglas: Nosing Copita från Dryckesglas.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.