Highland Queen Majesty 16YO 40%

Sist ut i denna veckas kompott av Highland Queen är det dax för 16-åriga Majesty. En single malt från ett okänt destilleri. Denna whisky släpps 9/6 via Systembolaget och kostar 700kr för en helbutelj. Vi har denna vecka provat fyra olika utgåvor ur Highland Queen sortimentet, det finns dock många fler, både blends och single malts. För att hitta dem kan du klicka HÄR.

Highland Queen Majesty 16YO 40%.

Doft:
Kent: Återigen en inbjudande och elegant doft, precis som gårdagens NAS:are hade. Välbalanserad och mycket robust känsla där sherryinluenser är tydliga med doft av grape, aprikos och ananas. Upplever den som ganska söt. Bakom frukten finns härlig choklad (nästan vit choklad) som ytterligare bidrar till den söta känslan. Sirap, honung och en nötighet kommer sedan fram och allt är precis lagom och sammanhållet. Efter en stunds luftning kliver en somrig doft av sommaräng fram. Imponerande elegant doft!

Beppe: En doft som verkligen skriker frukt och vanilj. Gröna nästan bubblande äpplen med en skön ton av citrus. Äppeltonen påminner om den i The Deveron faktiskt. Exotiska frukter finns också närvarande. Det hela är otroligt fräscht och friskt. Gräs är en annan ton som denna whisky har mycket av. Det är grönt och nyklippt. Kolafudge, honung och vanilj ger en trevlig sötma som är perfekt balanserad till den friska frukten. Att det finns sherryfat med i mixen är jag ganska säker på . Det finns toner av kaffe, aprikoser och choklad i bakgrunden och lurar, dock tar de aldrig över föreställningen.

Smak:
Kent: Precis som NAS:aren igår möts man av en härlig och kraftfull kryddighet. Nymalen svartpeppar och muskot i en härlig kombination. Samspelet mellan kryddigheten och den söta sherryfrukten är perfekt. Sirap och honung finns hela tiden i bakgrunden som balsam. Eftersmaken ligger kvar en bra stund och är tämligen söt med en twist av torv. Jag njuter av den subtila elegansen som låter smakerna samspela som en vältrimmad orkester.

Beppe: En väl balanserad kryddighet som möter en fruktighet med extra honungssötma. Det är väl avvägt och skickligt blandat. Eken ligger på lur men kliver aldrig fram ordentligt och sätter ner foten. Den ligger och mullrar i bakgrunden och sätter mest avtryck i eftersmaken. Toner av nötter, kaffe och choklad dansar försiktigt i bakgrunden, ibland tittar russin och aprikoser nyfiket fram. Färska äpplen och päron tillsammans med citrus har tagit några steg extra och kan därför kännas mer. Det är en mycket trevlig whisky.

Omdöme:
Kent: Oj, vad jag önskar att den haft lite högre alkoholhalt. Alkohol är smakbärare och med 46% ABV tror jag detta hade vält mig ur stolen. För detta är återigen en mycket elegant whisky som låter de olika doft- och smakkomponenterna få skina tillsammans. Med en lite högre alkoholhalt hade denna varit uppe bland molnen skulle jag tro. Som det är nu (precis som gårdagens NAS) når den “bara” till trätoppen – men jag är ändå imponerad.

Beppe: Jag instämmer till fullo med dig Kent. Har man besvärat sig med att lagra en whisky i 16 år så finns det överhuvudtaget ingen anledning att buteljera den på 40% och kylfiltrera den. Jag är övertygad om att de extra procenten hade tagit denna whisky till ännu högre höjder, för den är faktiskt riktigt bra som den är nu. Dock så fanns säkert förutsättningar för att den skulle kunna vara ännu bättre.

Provningsglas: Glencairnglas från Dryckesglas.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.