Goldlys Amontillado 43% & Goldlys Burgundy 43%

Goldlys är namnet på den whisky som kokas hos Filliers i Belgien. I dagsläget har de endast grainwhisky på marknaden men i vår intervju med master distiller Pedro Saez del Burgo så avslöjade han att de har maltwhisky som mognar i lagerhuset. Goldlys Amontillado och Goldlys Burgundy har båda en ABV på 43%. Det finns tyvärr inte tillgänglig via Systembolaget ännu, men vi vet att det jobbas på det.

Goldlys Amontillado 43%.

Doft:
Beppe: Djupa mustiga dofter. De torkade frukterna finns i botten med russin på första parkett. Vid ytan svävar kolan, smöret, vaniljen, frukten och honungen. Eken finns tydligt närvarande bland dofterna och ger det hela ett visst tryck och en respekt. Toner av kaffe och choklad kikar fram ibland.

Kent: Vinfatens mustiga inverkan är väldigt tydlig i denna. Plommon och russin bidrar starkt till den vinösa känslan. Tillsammans med en stor portion vanilj och kladdig smörkola blir det ganska fett och sliskigt i doften. Toner av färska äpplen och päron känns befriande mitt i den smöriga doften. Något som påminner om eksötma finns där som en kombination av våt ek och söt grainsprit.

Smak:
Beppe: Smöriga söta toner. Tydlig känsla av vinfatet ger en karaktär av russin, kaffe och choklad. Vanilj, kolafudge och honung ger sig till känna med all tydlighet efter en stund, de är de som härskar i smakbilden. Frukten finns där men är lite i skymundan. Ektaniner ger allt en härlig ryggrad att luta sig emot. Avslutet drar mot det torra och eftersmaken är trevligt ekig.

Kent: Eken inverkan är tydligare i smak än i doft och det känns befriande. Likväl är det en söt whisky som innehåller en hel del sötsliskiga toner, såsom smörkola, söt vanilj och sötade russin. Något får mig att associera till kaffelatte med både två och tre sockerbitar i. Precis som i de gårdagens smaknoter så finns sötmandel med i smakbilden.

Omdöme:
Beppe: Ännu en trevlig whisky från Filliers. Till en början så var vinfatet som denna whisky fått en finish i härskare av doften men fick se sig besegrad av ex-bourbonfatet till slut. Likaså var det i smaken. Efter en stund så var det nästan som att den vaknade till och ruskade av sig vinfatet. Klart rolig och trevlig förvandling.

Kent: Söt whisky med tydlig påverkan av vinfat. En aning för sliskigt för min smak, även om det finns intressanta och njutbara komponenter där.

Goldlys Burgundy 43%.

Doft:
Beppe: En tjock sötma som skriker av sirap och socker till en början. Efter ett tag så vågar sig toner av kola och ek titta fram. Det finns en blommighet i doftbilden som är klart spännande och rolig. Gräs och halm finns också där och likaså vindruvor och russin.

Kent: Ja, vad ska jag säga. Sött, sött och sött! Beppes beskrivning är klockren och jag har inte mycket att tillägga, förutom att återigen konstatera – Det är Sött!

Smak:
Beppe: Den är söt även i smaken. Även om den inleder med en kryddig kick, som sedan inleder en sötmans väg. Eken finns närvarande men får se sig besegrad av sirap, smörig fudgekola och honung. Vanilj finns det också gott om vilket är trevligt. Kryddorna och eken återvänder i eftersmaken för att ännu en gång peppra smaklökarna. Eftersmaken är torrsliskig och kryddig skulle jag vilja säga.

Kent: En kryddighet kliver fram i smaken som jag faktiskt tycker riktigt mycket om. Den torra kryddigheten (kanel och ingefära) försöker hålla tillbaka sötman och lyckats ganska väl till en början. Sen kommer den sötsliskiga kraften tillbaka. Smörkola och vanilj i massor. Mandelmassa. Söt sirap. Sötade frukter. Ja, ni förstår vart det lutar…

Omdöme:
Beppe: En mycket söt whisky som jag misstänker skulle passa er sockerråttor därute. Passar perfekt till efterrätten vid helgmiddagen. Lite väl söt för mig kanske även om jag tycker den var klart kul och intressant. Ropen ska skalla, grainwhisky åt alla!

Kent: Ytterligare en söt-drypande (är det ett ord egentligen?) whisky där Burgundy-fatet har tagit ett stort grepp om vätskan. Tidigare whiskies som jag provat och som har lagrats på Burgundy-fat har inte fallit mig riktigt i smaken – och inte heller denna. Det blir helt enkelt för sött och det drar nästan åt Rom-hållet. Kan tänka mig att denna skulle passa er Rom-älskare där ute.

Provningsglas: Whiskysniffer kort ben från Dryckesglas.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.