Glendullan Exclusive (50%) Gordon & MacPhail

Denna Glendullan destillerades 2004 och lades ett first fill bourbonfat den 24/9 samma år. Där fick den vila i 11 år innan den buteljerades. Glendullan är en av Diageos blendpumpar och är inte särskilt känd här i Sverige. Dock så har Glendullan ett liv som single malt under namnet The Singleton of Glendullan, främst för den amerikanska marknaden. Den utgåva vi provat införskaffades i Gordon & MacPhails butik i Elgin förra hösten och håller 50% ABV.

Glendullan Exclusive (50%) Gordon & MacPhail

Doft
Beppe: En ganska kryddig, söt och stickig snok. Till en början så framträder ganska blommiga och gräsiga toner tillsammans med en stor portion frukt i form av gröna omogna äpplen och honungsmelon. I bakgrunden så kikar en ganska så rivig ekbeska fram och sätter en krydda på doftbilden som är mycket trevlig. Efter en stunds luftning så framträder aromatiska honungstoner fram med en skvätt vaniljstång i släptåg. Jag upplever också kaffetoner. Mycket angenäm doft på denna Glendullan.

Kent: Riktigt inbjudande doft där mycket blommor svävar iväg. En hel blomsteräng faktiskt. Nyklippt gräs och fuktig vårskog. En hel del söt vanilj och söt honung i botten. Ekinfluensen finns där och ger allt djup och tyngd. Med tid i glaset träder mer och mer frukter fram, framförallt päron, eller snarare honungsdränkta päron och en härlig ton av citrus. Rosvatten och ett visst inslag av parfym. Slutligen doft av mandelkubb. Som sagt: Riktigt inbjudande doft!

Smak
Beppe: Sträv start med en hel del pigg ek och en skvätt svartpeppar. Fruktiga toner med gräs och blommor tittar försiktigt fram och kollar om kusten är klar. Ett par droppar vatten gör underverk i denna whisky. Fram kommer frukten och honungen som tidigare legat skrämd i bakgrunden. Äpplen och citrus tillsammans med mer exotiska frukter såsom persika och melon lockas då fram av vattendropparna. från att ha varit relativt instängd så blommar den ut i full frihet.

Kent: Pepprigt och intensivt. Ekens inslag i smaken är helt perfekt. Inte på något sätt överekad, utan precis så där lagom att den ger en stabil grund till övriga smaker. Pepprigheten är tämligen intensiv och ger en tidig kick. Vaniljen och honungen finns hela tiden med och ovanför svävar återigen blommorna och det nyklippta gräset. Fruktigheten kommer inte riktigt igenom, främst på grund av den kraftiga pepprigheten. Men den finns där och det i form av främst päron och viss citrus. Eftersmaken är ganska lång och låter eken föra en sista dans med peppar och vanilj i en härlig kombination.

Omdöme
Beppe: En mycket god och högklassig whisky på alla sätt och vis. Ett par droppar vatten frigör verkligen smaken och den går då från bra till riktigt grym. Efter att ha provat denna Glendullan så känner jag att jag måste hålla koll efter detta destilleri bland oberoende buteljerare för denna var riktigt bra.

Kent: Gordon & MacPhail har gjort det igen. En whisky av hög klass från ett ganska anonymt destilleri. En potent och otroligt inbjudande whisky. Skulle gärna prova mer från Glendullan. Klass!

Provningsglas: Distillery Taster från Dryckesglas

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.