Diageo Special Releases – Event i London

Den 21 september inbjöd Diageo whiskykännare från hela världen till ett event i London. Årets ”Special Releases” skulle lanseras och whiskytower var också inbjudna till detta event.

Nick Morgan (tv) och Beppe

Givetvis är det smickrande och exklusivt att vi får närvara vid ett sådant event och få möjlighet att lära känna både Diageo och årets unika utgåvor av whisky. Nu är ”Special Releases” inte whisky för var mans plånbok, det skall sägas. Men samtidigt är det fantastiskt att man årligen lanserar whisky som är så unik och som i vissa fall kommer från nu nedlagda destillerier.

Anders ”Beppe” Bergström kommer nedan att redogöra för sina intryck av de olika buteljeringarna och ge sin syn på var och en av dem.


Auchroisk 25 Year Old
ABV 51.2%
Pris: 3 649 SEK
Lanseringsdatum: 24 November 2016

En aning instängd till en början. Man känner att det finns en fruktighet som vill ut. Söta fruktiga toner med vanilj och apelsintoner. Smaken är blommig och gäsig med tydliga drag av kolafudge och äpplen. Peppar med lätta drag av mentol och nötter. Lång eftersmak med härliga ektoner och salmiak som krigar med fruktigheten.

 

 


Glenkinchie 24 Year Old
ABV 57.2%
Pris: 3 599 SEK
Lanseringsdatum: 24 November 2016

Jag är i ärlighetens namn inget stort fan av tidigare Glenkinchie jag provat så jag hade inga större förhoppningar på denna. Doften är otroligt söt. Kolafudge med vanilj och hallonbåtar. Gräs, körsbär och ett litet drag av viol. Eken dominerar i bakgrunden på ett respektingivande sätt, ännu mer vid vattning. Smaken inleder med en härlig kick av svartpeppar. Eken är tydligt tillsammans med frukt, vanilj och knäck. Kryddigt och torrt avslut med betoning på ek. Klart det bästa jag provat från Glenkinchie.

 


Cambus 40 Year Old
ABV 52.7%
Pris: 11 399 SEK
Lanseringsdatum: 17 November 2016

Cambus var nog den whisky jag såg mest fram emot att prova på detta event och oj så den levererade. Doften skriker av kolafudge, knäck, halm, gräs och en härlig ek som kickar in. Efter ett tag så finns där nötter och mandel med en stor portion vaniljsås. Smaken är till en början söt och pepprig. Frukt och bär med sött smågodis kommer fram. Björnbär och svartvinbär kommer fram vid vattning. En ljuvlig ekbeska ligger hela tiden på lur. Eftersmaken är ljuvlig men tyvärr aningen för kort. Härliga ektaniner krigar med smågodis och kolasås. Detta är makalöst bra och bevisar för mig att grainwhisky kan vara minst lika bra som maltwhisky.

 


Cragganmore
ABV 55.7%
Pris: 6 599 SEK
Lanseringsdatum: 24 November 2016

Årets enda NAS-whisky bland special releases. Doften är söt med en försiktig och subtil rökighet. Söta blommor doppad i honung. Apelsin och banan med lätt smörighet. Kola, hallon och kanske en hint av rökt bacon. Smaken är till en början pigg och pepprig. Knäckäpplen med lakritsströssel. Tydlig rökighet och toner av kokos och mint. Den är kul men inte mer i min bok måste jag säga.

 

 


Mannochmore 25 Year Old
ABV 53.4%
Pris: 2 999 SEK
Lanseringsdatum: 10 November 2016

Öppnar försiktigt i doften. Blommor och gräs. Kola kryper sakta fram och har med sig en smula nötter och äpplen. Den är försiktig och lite instängd till en början. Smaken är däremot inte alls försiktig. Söta peppriga toner. Fudgekola, hallon och äpplen. Svaga toner av lakrits och kaffe finns subtilt närvarande tillsammans med en klar ekbeska. Eftersmaken smyger ut i en fruktig ekbeska. Riktigt trevlig måste jag säga.


Linkwood 37 Year Old
ABV 50.3%
Pris: 7 199 SEK
Lanseringsdatum: 24 November 2016

Var ytterligare en whisky som jag såg fram emot att prova. Gammal Linkwood är vi inte så bortskämd med. Mjuk och försiktig till en början. Färska frukter. Apelsin och honungsmelon. Äpplen och päron med kola och vaniljsås. Vatten drar fram mer jord och mineraltoner men även mer vanilj och sötma. Doftar ljuvligt. Smaken kickar igång med en söt och pepprig attack. Äppelpaj med vaniljsås. Söta blommor doppad i honung med knäckströssel. Jag gillar detta skarpt.


Caol Ila 15 Year Old
ABV 61.5%
Pris: 1 099 SEK
Lanseringsdatum: 18 November 2016

Orökig Caol Ila. Doften är fruktig med klar tyngt åt gröna äpplen. Mint och citrus med toner som går åt salmiakhållet. Sjögräs och havssälta med kola. Den är maltig och brödig med dofter som påminner om druvor. Ovattnad är smaken kraftigt eldig och tro mig den behöver verkligen vatten för att komma till sin rätt. Rivig och bråkig och pepprig. Otroligt fruktig och maltig i smak och jag tycker mig även känna hintar av lakrits, gummi, citrus och mint. Klart kul och intressant att prova Caol Ila utan den typiska röken som de är förknippad med.


Brora 38 Year Old
ABV 48.6%
Pris: 17 399 SEK
Lanseringsdatum: 17 November 2016

Brora, bara man säger det högt så flockas whiskyentusiaster för att svära sin kärlek. För knappt en månad sedan så stod jag och tittade på Broras pannor som faktiskt står kvar och nu ska jag alltså få prova den äldsta Broran som släppts hittills – 38 år gammal! Doft: lätt torr citrus med kola och en mint/mentolaktig ton. Tydliga toner av rök och aska. Eken finns tydligt med och ger det hela en tydlig ryggrad. Det doftar fräscht och fruktigt. Smaken inleds med citrus och apelsintoner som är vaxig och söt. Röken och eken är tydligt med i leken. Den är örtig och mintig med härliga frukttoner som jag tycker drar mer åt rökt banan och rökta äpplen. Eftersmaken är blommig, fruktig och ekig. Det är riktigt bra och en klar förmån att få prova detta.Lagavulin 12 Year Old

ABV 57.7%
Pris: 999 SEK
Lanseringsdatum: 18 November 2016

En 12-årig Lagavulin efter en 38-årig Brora, hur ska den stå sig funderade jag för mig själv. Inte så vidare bra visade det sig. Den var som jag förväntade mig. Varken mer. Varken mindre. Tänk er 8-åringen med lite mer kött på benen så har ni ett ganska bra hum om hur den är. Doften är ungdomlig. Rök med tydliga drag av både sött och salt. Sjögräs och lakrits med drag av mint. Klart ung snok som avslöjas ännu mer vid vattning. Smaken är lite mer vuxen än doften. En oljig rök som går åt rökt fisk hållet. Havssältan finns tydligt närvarande men vid vattning kommer sötman. Som jag förväntat mig – en Lagavulin 12yo cask strength helt enkelt.


Port Ellen 37 Years Old
ABV 55.2%
Pris: 29 999 SEK
Lanseringsdatum: 17 November 2016

Sist men verkligen inte minst så har vi en Port Ellen på 37 år. Den äldsta Port Ellen som gets ut. Doften är torr till en början. En relativt försiktig rökighet som jag tycker drar åt viol/lavendel. Efter en stunds luftning kommer sötman fram. Blommor och citrustoner blandat med kokos och kola. Det doftar otroligt trevligt och röken skänker bara mer karaktär åt de övriga dofterna. Smaken startar pepprigt och rökigt. Rökt kött och en härlig smak av citrus och äpplen. Aska och granskott med lätta toner av honung. Eken skänker eftersmaken en härlighet som är lång och blommig och avslutas med en härlig rökpuff.


Special Releases i glasen

Avslutande tankar

För att avsluta denna för mig magnifika provning så ska jag lämna er med mina intryck. Inga betyg för det är för mig omöjligt att hinna med på den korta tid vi hade på oss. Den klart mest lysande stjärnan för mig var Cambus 40yo. Andra höjdare var Linkwood och Brora. De som inte riktigt levererade hela vägen var enligt mig Cragganmore och Lagavulin. Jag undrar varför inte den kommande Lagavulin 25yo ingick i denna uppställning. Då kanske Lagga skulle gett de andra en match. Som sagt så känner jag att det var en förmån att få prova hela serien på detta sätt, men jag hoppas att om jag får vara med om det fler gånger så skulle jag gärna vilja ha lite mer tid på mig. Det är så många intryck och händelser under ett sådant här event att det blir mindre än 15 minuter per utgåva, vilket är i kortaste laget. Dock så klagar jag inte. Men man vill ju alltid ha mer 🙂

/Beppe

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.