Bushmills 21 YO (40%)

Jameson och Tullamore Dew är de mest kända och mest sålda whiskey sorterna från Irland. Men där bakom kommer Bushmills som ligger i Nordirland. Grundat 1784 (även om man fick en licens för att producera redan 1608).

Bushmills 21 YO är buteljerad på 40% ABV och kostar 1.299 kr på Systembolaget. Den är en blandning mellan whiskey som lagrats på Oloroso och Bourbonfat. Sedan har smakerna fått gifta sig under en period i Madeirafat.

Bushmills 21 YO (40%)

Doft
Beppe: En klart djupare och tyngre snok jämfört med 16-åringen. Det känns som att det är en större andel sherryfat i denna. Otroligt mustig doft med choklad och plommon, russin och dadlar. I bakgrunden känner man dock gräsigheten och blommorna som vill fram. Även kola och vanilj finns där bakom.

Kent: Oj, vilken trevlig sherryton. Här pratar vi russin, plommon och saftiga persikor. Mustigt och fett. Örtigheten finns där och är tämligen framträdande. Dessutom finns apelsintonen som jag kände i 16 åringen också närvarande och även här går det åt Noblessehållet tillsammans med choklad. Vanilj och kola får stå tillbaka en aning, men finns absolut med. Gillas!

Smak
Beppe: Inte lika sherrytyngd smak som doften skvallrade om även om den är klart närvarande. Russin, vanilj och nötter. Choklad och en gnutta kaffe. Blommor och gräs finns svagt närvarande tillsammans med apelsin och äpplen. Eken kickar in och är grymt balanserad men dock med tyngd och respekt.

Kent: Mer örtkryddigt och mer blommigt än jag förväntat mig. Sherryinfluenserna har absolut inte samma framträdande roll i smaken. Intressant. Nu blir det mer nötigt och mer plats för vanilj och choklad. Mer färska frukter såsom apelsin och äpple. Den långa eftersmaken bärs fram av en ekig kryddighet och lämnar över i slutet till röda bär och apelsinchoklad.

Betyg
Beppe: Här har vi en Irländare med både tyngd och djup. En mycket trevlig dram som gärna har en plats på min hylla. Gillar denna måste jag säga. Betyg: 7.2

Kent: Doftmässigt är det en riktig höjdare, Smakmässigt mycket bra. Betyg 7.0 poäng

Provningsglas: Perfect Dram från Dryckesglas

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.