Bushmills 16 YO (40%)

Vi har provat två single malt från Irland. En 16 åring och en 21 åring. Idag recenserar vi 16 åringen och på fredag kommer recension på den äldre brodern.

Jameson och Tullamore Dew är de mest kända och mest sålda whiskey sorterna från Irland. Men där bakom kommer Bushmills som ligger i Nordirland. Grundat 1784 (även om man fick en licens för att producera redan 1608).

Bushmills 16 YO är buteljerad på 40% ABV och kostar 699 kr på Systembolaget. Den är lagrad på tre olika fat: bourbon, port och sherryfat.

Bushmills 16 YO (40%)

Doft
Beppe: Vanilj och kola. Äpplen och apelsin. Choklad och mer exotiska frukter finns också närvarande. I bakgrunden finns det gräs och blommor, kanske även en kryddighet av ek. Frukten är dock det som dominerar.

Kent: Mycket apelsin och choklad. Får mig att tänka på Noblesse med apelsin. Vanilj och kola är tydliga dofter som ackompanjeras av blommor och örter. Nästan så att doften drar åt bourbonhållet. Vissa toner av röda bär, men otroligt subtilt. Inte dumt, inte dumt alls…

Smak
Beppe: Vanilj och frukt med kolasås. Apelsin och äpplen. Gräs och halm med en blommig, nästan parfymig smak. Eken finns klart närvarande och gör att eftersmaken drar åt det torra hållet. Det finns även peppriga drag och choklad och kaffetoner i denna Irländare.

Kent: En torr känsla. Noblessen jag upplevde i doften finns absolut även i smaken. Apelsin, kola, vanilj och ljus choklad är dominerande, utan att bli sött. Kan bero på örterna och blommornas bidrag i smaken. Eftersmaken är faktiskt ganska lång och den lämnar spår av ek och torr örtighet.

Betyg
Beppe: En klart trevlig whiskey från den gröna ön. Den kanske inte är så superkomplex, snarare ganska mild och snäll. Dock så finns eken närvarande och skänker den en tyngd och respekt. Betyg: 6.6

Kent: Snäll och mild är rätta orden. Oförarglig och faktiskt ganska god, utan att sticka ut nämnvärt. Mitt betyg blir 6.5 poäng.

Provningsglas: Glencairnglas från Dryckesglas

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.