Bunnahabhain Toiteach (46%)

Bunnahabhain-veckan fortsätter med att vi ger oss i kast med en rökig NAS-are från detta Islay destilleri. Om du missade vår intervju med destillerichef Andrew Brown i måndags hittar du den här.

Bunnahabhain Toiteach som är buteljerad på 46 % och som kostar 636 kr via Systembolaget. Självklart är den inte kylfiltrerad eller färgad.

Bunnahabhain Toiteach (46%)

Doft
Beppe: Metall och aska. Det är en metallisk rökighet där någon slags ton av eukalyptus finns närvarande. Mint och citrus med en bakomliggande vaniljdoft finns närvarande. Sjögräs och tång bidrar med en havssälta.

Kent: Oj, det här var rökigt. Röken kittlar näsan rejält. Under flera lager av rök hittar jag hallon, körsbär och plommon. En hint av citronskal dansar tillsammans med en mintdoft som är riktigt behaglig. Havssältan finns helt klart och bidrar till en bredare doftbild. De av er som är en större rökälskare än jag kommer att älska denna doft som är riktigt trevlig.

Smak
Beppe: lakrits och kola med inslag av läder är det första jag känner. Sedan kommer en inte alltför kraftig rök. Det finns en sötma som på ett ganska elegant sätt balanserar upp sältan, en ton av kola och honung. Citrus och en svag pepprighet är också närvarande. Eftersmaken tycker jag ebbar ut i aska, lakrits och viol. Ganska trevlig.

Kent: Här är det massor av vacker, utsökt djup rök. Tillsammans med de subtila sherrytonerna skapar det en balans som går mot torr torv. Samtidigt finns det växtbaserade element i grunden som jag upplever som jordnära: halm, gräs, hö och rötter. Nästan så att det går åt jordkällare. Den har en otroligt slät och utvecklad smak, trots en antagen ung ålder. Bunnahabhain kokar verkligen bra sprit och måste använda otroligt bra fat. Eftersmaken är utdragen, rökig men ren och med en antydan av aska. Allt ebbar till slut ut i halmtoner runt gröna äpplen.

Betyg
Beppe: Det här är en ganska trevlig whisky som inte är alltför bråkig. En snäll rökare kanske man skulle kunna säga. Skulle man vilja introducera någon i röktrösket men inte vill smälla till med en laffe eller en lagga på en gång så kanske Bunnahabhain Toiteach kan vara något. Betyg: 6.6

Kent: Bunnahabhain Toiteach är en torvälskares dröm. Den tjocka oljiga rökiga konsistensen blandas utomordentligt väl med den subtila sherrytonerna. För mig som normalt inte är en rökälskare blir det som att röken börjar i doften, bryter på tungan, bär ner till botten av halsen och åter upp i huvudet. Det är som en glöd som tar dig tillbaka till en enklare tid när en varm eld och en rejäl whisky var dagens höjdpunkt. Jag ger den 7.0 poäng

För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.