Bunnahabhain Ceòbanach (46,3%)

Det fjärde buteljeringen från Islay-destilleriet Bunnahabhain som vi provar under vår Bunna-vecka är ytterligare en rökig NAS-are. Om du missat intervjun med destillerichef Andrew Brown, hittar du den här.

Bunnahabhain Ceòbanach är alltså en NAS men enligt utsaga är det frågan om en 10-åring trots att man officiellt valt att inte åldersbestämma den. Ceòbanach uttalas ‘kyaw-bin-och’ och betyder ‘Smoky Mist’ på Gaeliska. Har lagrats på ex-bourbonfat. Med denna utgåva ville destilleriet ge ett uttryck för hur man menar att rökig Bunnahabhain smakade vid slutet av 1800-talet.

Bunnahabhain Ceòbanach är buteljerad på 46,3% och är varken kylfiltrerad eller färgad. Kostar 719 kr via Systembolaget.

Bunnahabhain Ceòbanach (46,3%)

Doft
Kent: Först nitas du dit av torvröken som initialt inte lämnar några fångar. När snoken har vant sig och du börjar komma under de feta lagren av rök, hittar man en massa behaglig vanilj, kokos och citronskal. En smörig doft med en rejäl känsla av saltvatten och av rent salt, vilket bidrar till en maritim upplevelse. Finns även en tjäraton som flyktigt passerar förbi. Ceòbanach har en ganska förvånande doftbild, då det inte finns något spår av sötma.

Beppe: Torv och grape. En söt rök till skillnad från Toiteach som jag tyckte var mer metallisk i sin rök. Citrus och vanilj. Tycker mig känna svaga dofter av banan. Finns även en slags eukalyptus/mentoldoft i bakgrunden.

Smak
Kent: Oj, torvrök och massor av tjära. Mycket jordnära smaker, koldamm och tjock torvrök. En ren smak av citrusmun finns under röken och tjäran. Honungskarameller och vanilj. I avslutningen får röken liv igen och nu i sällskap av en värmande kanelkrydda och svaga lädertoner.

Beppe: Torv och rök blandat med aska. Kola med inslag av blommor. Lakrits med en tydlig sälta. Peppar och viol. Hallon och vanilj. Finns även tydliga citrustoner och en slags jordighet i smaken. Många saker på en gång och det är lite spretigt. Eftersmaken är hallon och lakrits med en avklingande rök.

Betyg
Kent: Allt som allt är detta en trevlig rökig Bunnahabhain. Ceòbanach har en trevlig doft, trevlig smak, med ett starkt torvinflytande och ett bra djup. Den påminner en del om Highland Park Dark Origins på flera sätt – båda är NAS, intensivt rökiga jämfört med standarssortimenet och båda riktigt trevliga. Jag tycker att denna är ett litet snäpp upp från Toiteach och ger den 7.2 poäng.

Beppe: Detta är nog faktiskt min favorit av de tre rökarna vi provat från Bunnahabhain den här veckan. Jag gillar att den var lite spretig i smaken och ville åt många håll samtidigt. Gillar även lakritstonerna och sältan som går ihop på ett bra sätt. Betyg 6.8

För att komma till Betygslistan, klicka här.

2 tankar på “Bunnahabhain Ceòbanach (46,3%)”

 1. Skulle aldrig falla mig in att kalla HP Dark Origins “intensivt rökig(a) jämfört med standarssortimenet[sic][sic]” (standardsortimentet av vadå? HP? GB-glass?)

  Svara
  • Hej Bubbert!

   Kan hålla med dig om att ordvalet inte blev det bästa. Men min andemening var att Dark Origins faktiskt är rökigare än deras standardsortiment och att den skiljer sig från sina åldersangivna syskon.

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.