Box – The 2nd step 02 (51,2%)

I början av september släppte Box Whisky sin andra utgåva i den nya serien The 2nd Step Collection. Den andra utgåvan i serien är lätt rökig blandning från bourbonfat och sherryfat. Huvuddelen av den ingående whiskyn kommer från sherryfat (52 %). Den äldsta whiskyn är över fem år. 3000 flaskor släpptes vid lanseringen och är redan slutsålda, som vanligt när det gäller Box utgåvor.

The 2nd Step 02 är varken kylfiltrerad eller färgad och buteljerad på fina 51,2%. Den kostade 747 kr vid lanseringen.

Box – The 2nd step 02 (51,2%)

Doft
Beppe: En söt honungsdoft med en lätt nästan stickig rökighet. Citrus och färska äpplen krigar med torkade aprikoser, plommon och russin. Ingen av dem vinner då de är jämnstarka. Långt i bakgrunden så känner jag en limaktig eller gummiaktigt doft. Det är en frisk och fräsch doft som inte avslöjar att det inte ens är en femåring jag har i kupan och det är smått otroligt.

Kent: Alkoholhalten visar sig först med att slå mot snoken. Därefter blir det mer influenser från sherryfatslagringen och framförallt plommon, fikon och russin. Vissa nyanser av inlagda frukter. Persika och aprikos. En söt doft med försiktig vanilj och honung lurar lite bakom sherrytonerna. Friskt och fräscht och välbalanserat, utan att något sticker ut.

Smak
Beppe: Citrus, vanilj och stickande kryddor. Det sticker i tungan på ett härligt sätt. Inte alls lika söt i smak som i doft. Kola och honung finns försiktigt i bakgrunden och även en rejäl dos frukt, både torkad och färsk. Smaken vinner på en försiktig vattning då de mer stickiga kryddorna lugnar ner sig. Dock så avslöjar smaken att det är en ungdom jag har i kupan, om än en grym sådan.

Kent: Kryddig smakbild. Mycket citrusfrukter såsom bergamot och röd grapefrukt. Absolut inte så söt som doften utlovade, utan mer åt det torra hållet. En nyans av pomerans med sin lite bittra och kryddiga smak visar sig. En krämig smörkola balanserar upp citrustonerna och bidrar till en lenhet som är välkomnande. Eftersmaken som är i kortaste laget är befriande oljig och faktiskt ganska kryddig.

Betyg
Beppe: Att Box kokar grymt bra sprit är ju inte någon hemlighet direkt. Whiskyn är otroligt bra för att inte ens vara fem år. Dock så tycker jag inte att detta är det bästa de släppt ifrån sig. Det är någonting med denna som är olikt allt annat som jag provat från Box och jag har svårt att sätta ord på vad. Om jag får önska (och det får jag på Whiskytower) så hoppas jag att second step 03 kommer att vara helt orökig och bourbonlagrad. Gärna med en finish på sherry eller varför inte Svensk ek. Betyg: 7.1

Kent: Hög klass som vanligt från destilleriet i Ådalen. 2nd step 02 visar återigen att ingen detalj är oviktig för Roger. Här har han skapat en whisky som är otroligt välbalanserad och som inte gör någon besviken. Gott, välbalanserat och trevligt? Absolut, men tyvärr blir det lite för perfekt och därmed en aning ointressant. Betyget får bli 7.3, då den inte når upp till varken 2nd Step 01 eller The Messenger som verkligen slog mig ur stolen.

För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.