Aultmore 12 YO (46%)

Efter gårdagens intervju med Stephanie MacLeod, Master Blender för John Dewar & Sons, ger vi oss idag i kast med den första whiskyn i Last Great Malts-serien. Det är från ett destilleri som varit en tämligen okänd aktör på whiskyhimlen – Aultmore. Aultmores whisky har länge betraktats som ”top dressing” av blenders inom blendindustrin, vilket innebär att spriten är mycket högt rankad. Då det endast funnits någon enstaka utgåva av single malt från destilleriet, ofta från oberoende buteljerare, är dess whisky tämligen okänd bland oss single malt älskare.

Därför är det oerhört glädjande att Bacardi beslutat att äntligen ge den ett eget signum som single malt. För det här är en whisky som skall kunna avnjutas för vad den verkligen är – en högklassisk single malt!

Aultmore 12 YO är buteljerad på utmärkta 46% ABV och kostar 479 kr via Systembolaget.

Aultmore 12 YO (46%)

Doft
Beppe: En försiktig doft som kräver tålamod och omsorg men som belönar dig. Maltig citrus med ett knippe sommarblommor. Honung och kola. Gräs och halm. Det är otroligt friskt och fräscht. Nyplockade äpplen och päron finns där. Den givna vaniljen likaså. Det är subtilt men ändå så ljuvligt. Det är en whisky som hela tiden bjudet på nya överraskningar ju längre tid man ger den. Ett par droppar vatten släpper lös en större sötma. Vangalet trevlig doft.

Kent: Doften är ljus, känslig och söt. Först kliver honung och vanilj fram och återföljs därefter av mjuka toner av mältat korn och nyklippt gräs. Det är så fräscht att det nästan kittlar i näsan, som en bubblig champagne. Finns antydan av citronskal och färska äpplen som bidrar till den fräscha doften. I bakgrunden florerar (ursäkta uttrycket) en mängd blommor som för tankarna till en landsväg under tidig sommar. En sympatisk och mycket trevlig doftbild.

Smak
Beppe: Precis som doften så är även smaken subtil och försiktig. Det är gräs och frukt. Persika och päron tycker jag mig känna. Sommarblommor och kanske lite mossa. Kola, honung och vanilj finns därinne och vill fram. Det är en subtil men ändå potent whisky som tål vatten. Då släpper man lös eken så att den får komma till tals. Ger man den tid så blir man rikligt belönad.

Kent: Smaken har en delikat och lätt känsla, och dofterna kommer igenom perfekt i smaken. En stor portion vanilj och härliga vårblommor utgör grundsmaken. Lyckligtvis finns en pepprighet där av den lite högre alkoholhalten, vilket ger den en skjuts fram och bidrar med en kryddig värme. Mältat spannmål och en distinkt nyans av gräs, men i munnen drar det åt det torkade hållet. I slutet kommer en skvätt nypressad citron. Eftersmaken är medellång och faktiskt ganska vass. Sötman bleknar snabbt bort och lämnar kvar torkat gräs och den nypressade citronen. Den har en mycket speciell, jordisk smak och jag gillar den mycket.

Betyg
Beppe: Jag måste säga att i segmentet 12-åringar så finns det inte många whiskys som når upp till den klass som Aultmore 12YO levererar. Det är en otroligt högklassig whisky på alla sätt. Varför man har väntat så här länge med att ge ut en officiell utgåva av denna juvel är för mig en gåta. Betyg: 7.4

Kent: Kan tänka mig att man lätt kan förväxla detta för att vara en enkel whisky, men smakerna är lite annorlunda och det är en allt annat än en “enkel” whisky. Säger bara en sak: Ge den tid och kärlek…och du kommer bli belönad! Betyget från mig blir 7.6 poäng.

Provningsglas: Glencairnglas från Dryckesglas

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.