Anders Fridén – Rockare med stort whiskyintresse

In Flames är en av Sveriges och Världens populäraste metalband och har sålt mer än 2,5 miljoner skivor. I bandet finns lead singer Anders Fridén som bredvid sitt musikliv har ett stort whiskyintresse. Vi ville lära känna honom mer och kontaktade honom för en intervju. Läs bland annat om de buteljeringar som bandet lanserade i samarbete med Glenfarclas, samt när Anders avbröt en SVT sändning för att bjuda på en Ardbeg!

Anders Fridén (i mitten) och hans kollegor i In Flames

Hej Anders, du har ett stort whiskyintresse. Vi kommer ihåg ett program på tv när du gick undan på grund av en whiskyauktion.
Hahaha. Jag det gällde ju en Ardbeg 1973 som jag bjöd på och faktiskt vann. Då kunde inte ens SVT komma emellan. Jag hade viktigare saker för mig.

Hur startade ditt whiskyintresse?
Ganska sent skulle jag vilja säga. Jag praktiserade i en musikstudio i Göteborg. Producenten där gillade whisky. Vi gick ofta till en bar sent på kvällen för att vädra öronen och snacka igenom dagen. En skön avkoppling. Där testade jag lite olika blends och det var väl ingen jag direkt föll för. Bartendern där föreslog att jag skulle testa en Glenmorangie. Det var någonting helt annorlunda. Det var mer av allt. Jag berättade om det för min bror och han gav mig då en 18-årig Glenmorangie i födelsedagspresent och då blev jag helsåld. Är det så här det ska smaka? Var har du varit hela mitt liv? Sedan har det bara eskalerat. När jag blir intresserad av något då vill jag veta allt. Först provar man flera olika bourbonlagringar, sedan blir det rök. Då blir det bara med och mer rök tills man tillslut inser att det har var ju inte så kul, nu smakar det ju bara rök. Då går man över till sherrybomber ett tag. Nu har jag lugnat ner mig och det är mest bourbonlagringar. Jag gillar ju allt, men behöver ju inte jaga det värsta hela tiden. Det måste finnas en balans också. Mina favoriter är 60-tals lagringar på bourbonfat. Det känns som att de måste ha haft jävligt bra sprit på den tiden.

Om du skulle rekommendera någon tillgänglig whisky för våra läsare, vad skulle det vara?
Riktigt prisvärda whiskys tycker jag är Glenfarclas. Även i äldre åldrar har det ett bra pris. Man får mycket för pengarna helt enkelt. Jag rekommenderar inte de bara för att jag jobbat med dem. Jag tycker de gör bra whisky. Talisker gillar jag om det ska vara lite rök. Aberlour gillar jag när det kommer till sherrybomber.

Senaste plattan från In Flames

Reser du mycket till Skottland?
Jag försöker att åka en gång per år. Tyvärr vart det ingen resa förra året då det var mycket med bandet. Vi är ett sällskap i Stockholm som brukar göra en resa och besöka destillerier.

Vilka destillerier rekommenderar du ett besök till?
Jag gillar Islay och alla destillerier där. Det är fantastiskt. Jura är en häftig ö. Det finns inte mycket där, det är du renarna och destilleriet och det är det som är så häftigt.

Anders Fridén (t.h) och Whiskytower

Om du skulle hålla en whiskyprovning för oss på whiskytower. Vilka sorter skulle du välja och varför?
Fan va svårt! Det här måste man ju tänka på… Jag skulle nog ställa en Indisk bredvid en Japan bredvid en Svensk och någon Skotte. Kanske någon av de nya som poppar upp i USA. Det skulle kunna vara häftigt. Det är inte rättvist att döma whisky som inte ens är 10 år mot en tradition i Skottland som är mycket gammal. Det är orättvist. Även om jag tycker att Box destilleri gör jävligt bra grejer idag trots att det fortfarande är en ung whisky. Box tycker jag sticker ut bland de Svenska. Mackmyra har riktigt bra saker i sina lager som jag provat.

Delar de andra medlemmarna i In Flames ditt intresse för whisky?
Jag har tvingat på dem ett intresse och tagit med dem på provningar när vi varit i Skottland. Dock så har inte intresset drabbat dem lika hårt som med mig. De kan inte riktigt förstå att man spenderar stora pengar på whisky och sitter uppe på nätter för att bjuda på auktioner.

En av de utgåvor som In Flames gjorde i samarbete med Glenfarclas

Hur gick det till när ni gav ut buteljer tillsammans med Glenfarclas?
Jag var där av en annan anledning. Jag var där med en kompis som skulle göra ett reportage. Vi fick då gå in i lagret. Vi fick då prova det ena grymma fatet efter det andra. Under kvällen när vi åt middag med dem så sa jag att det skulle vara kul att göra något med dem. Jag trodde kanske inte att det skulle bli något, men de hörde av sig efter ett tag och sa att det är klart att vi ska göra något  ihop. Jag valde ut ett fat från 1973 som jag provat vid besöket. Sedan gjorde vi en 105a också men det är ju mer en etikett-grej. Fatet från 1973 är ju dock unikt.

Har du något whisky råd till våra läsare?
Att man ska ha ett öppet sinne, det är ingen tävling. Jag är inte för elitism i någon form men har mött ett par sådana i whisky-världen. Njut av den här fantastiska drycken tillsammans med vänner

Till sist: Om du fick hålla en whisky provning för tre människor, levande eller döda, vilka skulle du bjuda in då?
Elvis Presley, Nelson Mandela…. Vilken skulle bli den sista till bords?? Donald Trump, inte för att jag stödjer honom. Det skulle dock bli fart i diskussionerna och man skulle få reda på vad fan han håller på med. Sedan skulle han kanske få lite kloka ord av Nelson Mandela också.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.