anCnoc 24 YO (46%)

1992 spelades fotbolls-EM i Sverige (som Danmark vann) och samtidigt destillerades det för fullt på Knockdhu Distillery. Vissa av dessa droppar utgör grunden för den whisky vi provat idag. anCnoc 24 YO som lanserades den 2:a september i år på Systembolaget. Whiskyn är en blandning mellan lagring på både ex-bourbon och sherryfat. Endast 150 flaskor släpptes till försäljning i Sverige och kostar 1499 kr. Lanserad i Sverige av Berntson Brands.

anCnoc (som uttalas a-nock) kommer från gaeliskans ”cnoc dhubh” som betyder svart kulle. Destilleriet Knockdhu ligger vid foten av den svarta kullen Knock Hill i södra Highland.

anCnoc 24 YO (46%)

Doft
Beppe: Härliga dofter som ger det bästa från lagring både på bourbon och sherryfat. Russin och vanilj, apelsin och choklad. Kaffe finns det toner av och likaså klara färska fruktdofter som ligger jämsides med de torkade frukterna. Citrustonerna växer fram med luftning och med dem kommer också en blommighet. Det här är en ljuvlig och underbar doft.

Kent: En aromatisk doft med ett fint samspel av olika frukter (äpple, grapefrukt, apelsin) och honung med sherryinfluenser (kola och julkryddor). Efter en stund kliver mynta in och fortsätter växa sig stark. Torkade blommor på en vaniljbädd är också med i bakgrunden. Mycket trevlig doft.

Smak
Beppe: En klar kryddighet som kittlar dödsskönt på tungan. Vanilj dämpar kryddigheten och en härlig fruktighet blommar ut. Sherrytonerna är inte lika framträdande i smak som i doften men de finns tydligt närvarande. Russin, honung och choklad med en subtil ton av kaffe. Eftersmaken är lång och fylld av kraftiga citrustoner och en inte alltför kraftig ekbeska.

Kent: Kryddigt initialt. Sedan vaniljsås, russin och kola. En maltig grundton med kanderade apelsiner och en massa citrus. En lätt antydan till saltade popcorn. Intressant antydan av rostad, nästan rökig ek. En trevlig läderton kliver också in. Eftersmaken är medellång med honung, rejäl pepparkrydda, russin och citrusskal. Riktigt god smak!

Betyg
Beppe: Det här är en underbar whisky och ett bevis att lång tid i ekfat gör underverk. Det här är riktigt bra och kombinerar bourbon och sherrylagring på ett magnifikt sätt. Du får det bästa av båda världar. Det är hög klass och betyget blir: 8.2

Kent: Håller med om att det inte går att bortse från att lång lagringstid på ekfat skapar en djupare och intressantare smakbild. Jag gillar denna skarpt och tycker faktiskt att priset inte är så himla högt med tanke på åldern. Mitt betyg blir 7.9 poäng.

För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.