Amrut Regular (46%)

Efter två intervjuer så har vi kommit till den första av fem olika recensioner av whisky från Amrut. Dennis Steckel som vi intervjuade igår beskriver den whisky vi ska recensera idag med följande ord:

“För den inte så vana whiskydrickaren är detta ett bra insteg. Fruktig med inslag av vanilj och lätt att gilla”

Amrut Regular har en ABV på 46% och kostar via Systembolaget 451kr.

Amrut Regular 46%

Doft:
Kent: En whisky som först och främst släpper fram spannmål av vete och korn. Bakom dessa dofter finns en ekig doft och en hel del vanilj. Ganska omedelbart kommer sedan kraftiga dofter av banan. Och då menar jag massor av banan. Efter en stunds luftning kan jag kliva bakom banandoften och hittar då kanel, nästan så det drar åt äppelpaj med kanel på. Tämligen mjuk och söt doftbild – med massor av banan!

Beppe: En söt maltig doft med en stor portion vanilj är det första som möter min snok. En trevlig men ej påträngande känsla av ek gömmer sig i bakgrunden. De söta tonerna drar mycket åt honungshållet. Det finns en hel del färska frukter som simmar runt i doften. Det första som jag känner är äpplen och omogna bananer där bananerna utmärker sig mest. Kanske jag också kan ana lite mer exotiska frukter i bakgrunden med hintar av persika och ett stänk ananas. Några stänk blommig parfym tycker jag mig också ana.

Smak:
Kent: I munnen blir det mer fruktigt än jag förväntat mig. Först dock en brännande kryddighet, därefter en hel del tropiska frukter såsom kiwi, persika och återigen banan. Omogen banan. Den fruktiga smakpaletten är riktigt trevlig. En ekig smak ligger hela tiden i bakgrunden och ger en aning bitter underton. Eftersmaken är medellång och även den är ganska bitter med en dominerande smak av – just det – banan!

Beppe: Ett kryddigt sting med lätta peppartoner innan frukt och vanilj hälsar på. I släptåg kommer honung och en lätt men trevlig ekbeska. Det är en stor portion frukt där äpplen och de omogna bananerna från doften håller fanan högst. Den mer exotiska frukten har i smaken tagit ett försiktigt steg fram och märks nu mer än i doften. Kryddigheten som kändes i början släpper aldrig riktigt greppet utan ligger hela tiden kvar. Detsamma gäller eken som ligger som en kryddig underton och hela tiden retar den smaklökarna på ett lätt retsamt sätt. Eftersmaken är en fröjd med sin nästan gräddiga ton av frukt, vanilj, honung och ek. Mycket trevlig.

Omdöme:
Kent: En trevlig whisky, som dock inte är allt för komplex. Inte den djupaste av smaker, men ändå intressant, då den med sin krämiga eftersmak gör att man vill ha en sipp till. Även om jag har vissa problem med banan i både doft och smak, gillade jag den. En bra instegswhisky till indisk whisky och med ett pris på 451kr har den ett överkomligt pris för den som vill testa exotisk whisky.

Beppe: Jag är mycket imponerad av denna whisky. För priset så är det otroligt mycket whisky för pengarna. I min bok så ligger den bland de fem bästa whisky du kan få under 500-lappen. En riktigt trevlig whisky som verkligen visar att man verkligen kan koka riktigt bra whisky i Indien. Du som är nyfiken på Indisk whisky har här en given butelj som du kan köpa utan att spräcka budgeten.

Provningsglas: Portoglas Islay från Dryckesglas.

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.