Nikka Yoichi 10 (45%)

Nikka Whisky Distilling Co driver två destillerier som producerar maltwhisky, Miyagikyo destilleriet och Yoichi destilleriet. Vi har testat deras 10 åriga Yoichi som är en mycket omtyckt whisky. Destilleriet har på senare år fått många utmärkelser för sina fina buteljeringar. Man är även känd för att man skapar en väl balanserad och fin whisky trots att man i Yoichi destilleriet håller fast vid gamla traditioner och eldar pannorna med kol.

Den 10 åriga Yoichi som vi provat buteljerades på en alkoholstyrka på 45% och finns för närvarande inte att beställas då destilleriet har valt att frångå ålderangivelse på sina buteljeringar och den inte längre finns på Systembolaget.

Doft
Kent: En svag men behaglig rökdoft slår först upp mot näsan. Att denna whisky delvis lagrats på sherryfat är tydligt, då det finns nyans av syrliga och söta frukter såsom plommon och allehanda torkad frukt. En förnimmelse av mandelkubb och mandelkaka är tydlig. Men här finns även bourbontoner i form av vanilj, kaffe, choklad och honung. En väl balanserad doft som inte spretar åt något håll över huvud taget. Allt är fint inlindat i ett harmoniskt samförstånd, något som är så kännetecknande för whisky från NIKKA.

Beppe: En söt balanserad rökighet. Det finns inte något som sticker ut. Den är mycket snäll mot snoken. Torkade frukter, blommor, vanilj, bär. Allt finns där i en harmonisk perfekt balans. Ovanpå detta så finns den väl balanserade röken som är tydlig utan att ta överhanden. Bittermandel kaffe och chocklad. Tycker mig även känna en doft av viol i bakgrunden. Detta doftar mycket bra.

Smak
Kent: I smaken är röken betydligt mer framträdande. Här är den tydlig och går åt en mer metallisk rök, som inte är så fet och söt, utan snarare torr och hård. Röken går åt Springbankhållet om ni förstår vad jag menar. Bakom röken finns en pepprighet och syrliga smaker som påminner om mörka bär i ett glas av söt choklad. Finns även en flört av tobak och läder. Den är tämligen söt och det finns päron och honung i en sorts samklang runt de söta sherrytonerna. Den är behaglig och välbalanserad. En trevlig smak som inte spretar åt något håll. Allt känns välplacerat och allt finns på sin plats.

Beppe: Snäll, behaglig och mycket väl balanserad. Precis som du säger Kent så är röken mer framträdande i smaken än i doften. En söt men ändock torr whisky med en tydlig stickande pepprighet. Bourbontonerna och sherrytonerna harmonerar med varandra sida vid sida utan att någon av de tar överhand. Kanske känner jag en ekbeska i eftersmaken som sakta klingar ut. Allt i en perfekt harmoni.

Betyg
Kent: Detta är en riktigt bra whisky, inget tal om något annat! Allt sitter som det ska, inget känns malplacerat. Det är en otroligt välkomponerad whisky. Samtidigt kan det upplevas FÖR perfekt. Den ger dig ingen chans att hajja till. Jag upplever ibland att whisky från NIKKA lever på gränsen till ”tråkig” i sin perfektionism. Men i ärlighetens namn så är detta väldigt, väldigt bra. Jag ger den 7.6 poäng.

Beppe: Detta är en mycket bra whisky, punkt! Alla smaker är väl balanserade och harmoneras in i minsta detalj till perfektion. Det är också det som är litegrand av problemet med den tycker jag. Det är lite för perfekt och gränsar då till tråkig. Det finns inget som sticker ut. Ingen rivig skitighet, inga överraskningar. Allt är bara perfekt. Detta är ändock riktigt bra så betyget blir 7.3

För att komma till Betygslistan, klicka här.

2 tankar på “Nikka Yoichi 10 (45%)”

    • Det är sant att denna inte finns tillgänglig på systembolaget. Det finns en nas-yoichi som ersatt denna. Dock finns den att få tag på via andrahandsmarknaden då det är rätt nyligen som den togs bort ur sortimentet. Vi provar oftast sorter på Whiskytower som finns att köpa men ibland så får vi tag på sorter som är slut eller helt enkelt inte kommer till Sverige.

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.