Cadenhead Cask whisky

Vi har provat 4 olika whisky som vi köpte in på Cadenheads butik i Campbeltown i början av oktober. Tappades direkt från 4 olika fat som innehöll: Lowland whisky, Highland whisky, Cambeltown whisky samt Islay whisky. Från vilka destillerier faten var tagna tillkännagavs inte. Vi bjöd med Alexander Åkerhjelm vid provningen. Alexander är tämligen ny som whiskyintresserad och det var väldigt roligt att höra hur han såg på dessa olika whiskies. Blir ju lätt så att Beppe och jag sitter där i vår ensamhet och försöker finna dofter och smaker, och samtidigt blir lite så där sjukt nördiga. Skönt då att få med en person som inte delar vår nördighet och som ser med andra ögon (och gom) på det som finns i glasen.

3Cadenhead Lowland 59,1%

Doft
Beppe: En subtil blommig doft. Det här är vad den gode Ralfy kallar för en viskande whisky. Frukt och kola. Rena försiktiga dofter som försiktigt och varsamt kommer ur glaset. Aprikoser och hö med en knivsudd vanilj.

Kent: Lätt och ren. Upplever doften som en försiktig smekning trots den höga alkoholhalten. Det är vaniljblommor (om nu sådana finns) och färska frukter i form av gröna äpplen och päron. Smörkola som tenderar till det mer knäckiga hållet. Varmt och ljuvligt med en bädd av vanilj.

Alexander: En ganska spritig, ren doft med hö och korn i bakgrunden. Lättare toner av fullmogna päron, kola och vanilj lyser upp topparna.

Smak
Beppe: Mycket blommor och vanilj. Det här är en ungdom men dock en ungdom utan brister. Gissar på 6-8 år. En smörig ekhet inbäddad i en blomsteräng. Jag gillar detta mycket. Det gäller att ha tålamod med sådana här försiktiga whiskys. Hazelburn är en annan i denna kategori. Man måste ge dem tid och kärlek och blir då i gengäld rikligt belönad.

Kent: Jag håller med om att det nog är en whisky på runda slängar 7 år vi har i glasen. Trots detta känns den så oerhört mogen. Gissar på att den otroligt rena råspriten är anledningen till att den trots sin ungdom ändå känns så ”klar” på något sätt. Det är smörigt utan att upplevas kladdigt, där blommorna får blomma i full prakt. Violblomma och fruktsallad som tillsammans ger en nästan symfonisk känsla.

Alexander: Själv tycker jag att det smakar lite som dieseldoppade havrekakor – bättre än vad det låter. Kanske var det ren ovana som gjorde att denna fatstarka dryck upplevdes som så pass spritig, men trots upprepade försök kom jag inte över en viss smakdissonans.

Betyg
Beppe: Jag gillar detta skarpt. Rena subtila smaker och en otroligt ren whisky utan ett uns skitighet. Skulle spontant gissa på en bourbonlagrad Auchentoshan. Betyget blir 7.8

Kent: Ja, det är inte en dum gissning att vi har en Auchentoshan i glaset. Det här är en mycket försiktig whisky som släpper fram de mer subtila och lättflyktiga dofterna/smakerna så att dessa hamnar på första parkett. Min uppskattning av whisky har på senare tid glidit mer åt detta håll, även om jag fortfarande älskar ”bråkiga” och bångstyriga varianter av livet dryck. Gillar detta och ger den därför betyget 7.9

Alexander: För mig var det en i grund och botten bra whisky som tog lite för länge att bli van vid. Lika övertygad som Kent och Beppe blev jag inte, och whiskyn får därför ett stark 4.5 av mig.

4Cadenhead Highland 55%

Doft
Beppe: Ek och jästa frukter. En söt vaniljighet inbäddad med torkade frukter och kola. Detta måste vara en blandning av sherry och bourbonfat. Det är en härlig mustig doft.

Kent: Denna är också tämligen ren och försiktig. Men här pratar mer ändå mer djup, där sherryinfluenserna tar mer plats. Dock inte så att blommigheten och vaniljen trycks undan. Här samsas mustig äppelcider med vaniljstänger. Där finns även en tydlig nyans av polerat trä, lite möbelpolish kanske man kan säga.

Alexander: Som Kent och Beppe säger är dofter så som sherry och vanilj klara och fina. Själv tycker jag mig även finna en hel del jäst frukt, och i synnerhet äpplen, päron och gröna vindruvor.

Smak
Beppe: En oljig smörig mustighet. Citrus, apelsin och nötter. Detta skulle vara en perfekt whisky på julafton. Honung och kola kikar förbi efter en stund. Detta är en komplex whisky med flera lager av smaker. Eftersmaken har ganska mycket honung, kola och nötter.

Kent: Bra jämförelse med julafton! För här talar vi om pepparkaka, knäck, kola och nötter. En vintrig whisky som i smaken är mer fyllig än i doften. En jäst nyans av frukter (självklart från lagring på Sherryfat) som tenderar att skapa en viss surhet finns där som en grundton. Trevlig och intressant whisky. Jag gissar på att vi har att göra med en 10 åring här.

Alexander: För mig är det mycket citrus och apelsinskal men med en äppelpaj i bakgrunden. Spännande eftersmak som sträcker sig genom en rad kryddor av ökande hetta för att slutligen landa på fikon.

Betyg
Beppe: Även denna var en höjdare. Det är ingen ålderman utan en 10-12 åring men den är fullt mogen och måste ha legat på bra och aktiva fat. Betyget blir 7.9

Kent: Inte gjorde heller denna mig besviken. Dessutom har den en mycket trevlig bärnstensliknande färg. Vad vi har i glaset är inte lätt att avgöra, men jag upplever den inte som en kustwhisky, då den är utan saltiga havsnyanser. Den var lika njutbar, dock på ett annat sätt, som Lowlandswhiskyn, och får därför samma betyg av mig 7.9

Alexander: Denna erbjöd en intressant och komplex smakupplevelse och var verkligen njutbar. Siffrorna landar på 6.5 då jag inte känner mig lika generös som Beppe och Kent, men hade jag ägt den själv så skulle den ta slut snabbt vilket väl egentligen är det bästa betyget.

1Cadenhead Campbeltown 59,4%

Doft
Beppe: Nu snackar vi en lite ruffare och skitigare sprit (fast på ett bra sätt). Torkade frukter och vanilj. Detta är även det en sherry och bourbonblandning. Blommor och söta frukter. En mustig kladdig fruktkaka. Skitigheten ger bara mer karaktär åt dofterna och ger dem en skjuts framåt.

Kent: Detta är helt klart en Springbank. Här har vi exakt den grundton som endast Springbank kan få fram. D v s den där råheten av läder, gummi och ek som är inlindat i en diffus rökighet. I detta fall så förgylls allt av en limdoftande fruktighet och nötighet. De försiktiga blomdofterna i bakgrunden är nästan onåbara i den lite mer råa doften.

Alexander: Svett, cigarettrök, svart läder och en ytterst svag sötma – som Alexander Bards sovrum.

Smak
Beppe: Stora smaker. Läder och gummi inbäddad i en ljuvlig rök som slingrar sig elegant genom smakerna utan att lägga sig i alltför mycket. Den mustiga fruktkakan finns även med här. Frukter finns det gott om, både färska och inlagda. Eftersmaken är relativt lång och bjuder på en fruktig blommighet insvept i en härlig rökhet. Detta är stor klass.

Kent: Oj, vart ska jag börja… Här finns en bråkighet som är inte lämnar någon oberörd. Springbanks lädersmak, den som är precis på gränsen till sur, är det första jag känner. Sen kommer en källarsmak som snabbt övergår till att släppa fram en mängd frukter; allt från blodapelsin till skalade äpplen, och samspelet med en nyans av marsipan är fantastisk. I slutet kommer sedan den diffusa röken med en sista puff och efterlämnar en smak av söta russin. Underbart!

Alexander: Själv slår det aldrig riktigt över i det söta, det bråkiga och skitiga i smaken ligger kvar och skvalpar alldeles för länge. Dock var den inte alls särskilt otrevlig, om än kanske lite unken.

Betyg
Beppe: Denna whisky är för mig hög klass. Karaktärsfull på alla plan. Trots att den inte kan vara mer än 10-11 år så är den i mitt tycke helt mogen.  Betyget kan inte bli annat än högt. Betyg 8.2

Kent: Kärlek, vad kan jag säga mer?! Det är stunder som det här som jag inser varför jag älskar Springbank! 8.3 välförtjänta poäng.

Alexander: Här har Kent och Beppe gått och delat ut guldmedaljen, själv står jag och rycker med axlarna och suckar. För mig var denna bättre än vad jag trodde, men samtidigt inte helt bra heller. Bra precis 4.1 ger jag den.

5Cadenhead Islay 58,8%

Doft
Beppe: Oj! Jag hade nog väntat mig en rökbomb från glaset när jag körde ner snoken i det. Det jag istället känner är en metallisk svag rökighet. Lite jordgubbar och söt vanilj. Viol, chocklad och tobak finns också där. Känns lite tunn i doften måste jag säga. Finns ingen kraft bakom dofterna.

Kent: Hm, överraskande mild… å lite tråkig. Vad kan det vara som vi har i glaset? Jag gissar på en Bunnahabhain, då jag tycker mig känna igen grundtonen. Att gå från Springbankwhiskyn till detta blir en smärre chock. Den är inte dålig doftmässig, bara lite tråkig. Här finns dock trevliga inslag också såsom toffee och lätta söta frukter och bär. Röken är precis som du säger, mer åt det metalliska hållet. En otydlig blommig underton finns där, men det är alldeles för försiktigt och alldeles för tråkigt.

Alexander: Som sagt så har jag mycket svårt för rökiga whiskys, och även de som är bara en gnutta rökiga kan för mig kännas smått förstörda. Därför blev jag mycket förvånad när jag mötte denna behagliga rökdoft och dess ackompanjerande naturdoftande sötma.

Smak
Beppe: Den metalliska rökheten och vanilj är det första jag känner. Sedan händer det inte så mycket. Lite kola finns det där. Svaga frukter och kanske lite blommor i bakgrunden. En lite identitetslös whisky. Kan ju vara så att de andra Cadenhead faten var så otroligt bra att denna lite hamnar i skymundan. En lätt tråkig och fadd whisky utan karaktär.

Kent: Har faktiskt inget att tillägga. Tycker du beskriver detta alldeles som det är

Alexander: Mina förhoppningar grusades snabbt när jag drack av denna. Ungefär som att äta en ruccola-sallad i en skogsbrand. Ett par droppar vatten senare skingrades röken, men mer ruccola-sallad följde, och vem gillar egentligen ruccola-sallad?.

Betyg
Beppe: En tråkig och identitetslös undgom på 9-10 år som jag gissar legat på rätt trötta fat. Betyget kan inte bli så jättehögt. Betyg 6.2

Kent: Näe, det här är inget jag kommer att minnas och ta med mig. En whisky som tyvärr lämnar mig oberörd och jag känner mig lite lurad på konfekten. En whisky direkt från ett Islay fat som lämnar mig som ett frågetecken trodde jag inte skulle hända… 5.9 får den av mig.

Alexander: Till skillnad från Beppe och Kent som trots allt höll en positiv inställning kan jag inte förmå mig själv till det. Om jag mot förmodan skulle snegla mer än en gång på denna så skulle det vara för att försäkra mig om att tillräckligt mycket motbjudenhet uppvisats. Den får ett för sidan rekordlågt 2.8 i betyg.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.