Hazelburn 10 YO Rundlets & Kilderkins (50,1%)

Hazelburn 10 YO Rundlets & Kilderkins är trippel-destillerad i november 2003 och har mognat under 10 år på så kallade Rundlets and Kilderkins fat. Buteljerad januari 2014 på fatstyrka på 50,1%. 12.000 flaskor tillverkades av denna whisky.

Rundlets & Kilderkins är gamla typer av tunnor (60 respektive 80 liter) som var vanliga på 1800- och 1900-talet. Precis som Quarter Cask från Laphroaig, används de för att påskynda mognaden, då whiskyn får mycket kontakt med träet i faten och på så sätt mognar snabbare.

hazelburn-10-year-old-rundelts-and-kilderkins-whiskyDoft
Beppe: Först är det en subtil smygande doft av frukt, bär och vanilj.

Kent: Ja, verkligen fruktigt men även väldigt blommigt. Som man står mitt i en blomsterrabatt en varm sommardag.

Beppe: Precis, det är som att ha en hel sommaräng i glaset. Men det är försiktiga dofter som kräver omsorg och ömhet.

Kent: Doften är tämligen söt och jag kan uppfatta den söta vaniljen som tenderar att övergå till choklad, söt choklad. Vaniljen och chokladen badar i honung så att doften utvecklas till en sorts krämighet.

Beppe: Gräs och örter finns där, men det är dock blommorna som verkligen bereder ut sig och som är den tydligaste doften.

Kent: Ja, blomdofterna är riktigt behagliga och skapar en underbar balans till de mer maltiga undertonerna bestående av ek, vanilj och choklad.

Smak
Beppe: Det är rena men subtila smaker såsom vanilj, viol, citrus och kola.

Kent: Ja, det är många finstämda smaker som vill slåss om ens uppmärksamhet. Eleganta smaker med en komplexitet av kryddor, söta gelehallon, smörkola och marsipan.

Beppe: Det som dock gör mig extra lycklig är frukten som finns i drivor – äpplen, druvor, päron och exotiska frukter.

Kent: Den höga alkoholhalten gör sig också påmind med en stickande känsla på tungan. Dessutom upplever jag en kryddig smak av vitpeppar som bidrar till den brännande känslan.

Beppe: Ja, det finns sannerligen en pepprighet som sticker ljuvligt på tungan. Efter ett tag kommer dessutom en slags violig lakrits och citrus fram. Detta är ren magi. I love it! Det är en relativt lång eftersmak med ljuvlig vanilj och frukt.

Kent: Visst är det ljuvligt! I min mun upplever jag i avslutningen mer jordnära toner med ett kryddig avslut där både söta och salta smaker slåss om min uppmärksamhet om vartannat.

Betyg
Beppe: För mig är detta helt underbart och ljuvligt. En magi som endast Springbank kan frambringa. Självklart spelar just fatstorleken in i hur en 10 årig whisky kan vara så här komplex och så här mogen på ett så utmanande och subtilt sätt. Jag kan inte annat än ge denna juvel det högsta betyg jag gett någon av de whiskys vi har recenserat och betygsatt. Den får av mig det mycket höga betyget 8.5 och jag klassificerar den som ”Underbar”

Kent: Jag kan inte annat än hålla med dig i din hyllning. Detta är verkligen en underbar whisky som får mig att känna både lycka och en enorm njutning. Den är så ren, så ljus och så mild i all sin komplexitet att den är så nära balanserad en whisky överhuvudtaget kan vara. Trots det är den absolut inte tråkig, då den innehåller så många dofter och smaker att man hela tiden upplever nya intressanta toner. Jag längtar nu extra mycket till nästa vecka när vi besöker Springbank destilleriet och vad vi kommer att uppleva där! Jag ger denna Hazelburn 8.3 poäng.

För Betygslistan, klicka här.

8 tankar på “Hazelburn 10 YO Rundlets & Kilderkins (50,1%)”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.