Springbank 10 YO

Då var det dags för recensionen av Springbank 10 YO, som är den andra utgåvan från det klassiska destilleriet från Campbeltown som vi recenserar denna vecka. Den första var Longrow Red, som du kan läsa om här.

springbank-10-single-malt-scotch-whisky

Flaskan: Estetiskt riktigt snygg, både flaska och etikett. Andas klass och tradition!

Doft:
Kent: Fruktig och fräsch. Viss syrlighet. Inslag av choklad och vanilj som omsluts av mild rökighet.
Beppe: Håller med dig om frukten Kent. Rökig vanilj med en touch söt sommarblomster.
Kent: Något får mig att tänka på rabarberpaj med vaniljsås. Härlig doft som lovar mycket.
Beppe: En härlig doft är det. Fruktig choklad.

Smak:
Kent: Det första som jag reagerar på är sötman och blomsmaken. Sedan kommer en pepprighet och rökighet som på ett fint sätt omsluter sötman med en nyans av tändstickssvavel.
Beppe: Söta blommor här med. Även lite sälta. Mångbottnad whisky. Det finns sherry i denna. Peppar, läder och härligt avslut med rök.
Kent: Den är kraftfull och komplex på ett behagligt sätt. Även i smaken känner jag rabarberpajen och vaniljsåsen. Gott!
Beppe: En mycket god whisky

Eftersmak:
Kent: Eftersmaken är härligt komplex, lång och vaniljsötman dansar tillsammans med röknyanserna.
Beppe: Mmmmm… ligger som bomull runt hjärtat. Rök, vanilj, peppar. Love it!

Betyg:
Kent: 6.9 poäng. Denna 10 åring gillar jag! Den får ett högt ”Njutbar” på gränsen till ”Delikat”. Om man på något sätt skall ställa det mot priset 717kr (70cl) så får man nog ändå säga att den är värd sina pengar, men tveksamt om man kan kalla den prisvärd.
Beppe: Håller med om att man får betala ett högt pris för denna juvel. Den är dock värd sina pengar. Betyget får bli 7.4, Jag tycker att den är delikat och skulle inget hellre än att utforska Springbank vidare. Vad säger du Kent, är det inte dags för Hazelburn snart?!  😉

Springbank

Om Destilleriet:
Springbank är ett omtalat och kultförklarat destilleri mitt i Campbeltown, längst ner på Kintyrehalvön. Här har man alltid gått sina egna vägar och många gånger tvärt emot andra destillerier. Det familjeägda företaget vägrar att sälja trots många feta erbjudande från multinationella företag. Dessutom mältar man sin eget korn själva, trots att de flesta andra destillerier slutat med det. Många menar att Springbank gör whisky som den gjordes förr. Familjen Mitchell började sin destillering redan på 1600-talet, i smyg, precis som många andra destillerier. År 1828 registrerades dock destilleriet och blev lagligt.

Idag produceras tre helt olika märken; medium rökta Springbank, kraftigt rökta Longrow och den lena Hazelburn. Som så mycket annat var Springbank först i världen med att göra en helt ekologisk whisky. Det var 1999 då Dha Mhile lanserades, ingen hade tidigare ens kommit på tanken att det är viktigt att lägga ekologiska aspekter på whiskyproduktionen. Det är ytterligare ett faktum som visar att detta kultförklarade destilleri går sina egna vägar

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.