Nikka – All Malt

Nikka All MaltFlaskan: En helt fantastiskt ful flaska och etikett. Kommer aldrig att vinna några estetiska priser, men det är nog inte meningen heller. Dessutom är det skruvkork, vilket egentligen är tämligen smart då vanlig kork ofta inte är tät och förstör whiskyn.

Doft: Söt och fruktig med smak av vaniljkola. En tämligen krämig doft som påminner om likör av chokladtyp. En elegant och inbjudande doft som växer med att den får luftas.

Smak: Smaken överraskar med sina toner av tobak, läder och söta russin. Anar även en lätt smak av rök där i bakgrunden. Inte den smak jag förväntat mig efter att ha doftat, vilket överraskar mig. I eftersmaken kommer krämigheten fram igen och får mig att tänka på nougatkola. Tämligen lång eftersmak dessutom. Trevligt!

Betyg: 6.5 poäng. Oj, så man kan luras av förpackningen. Flaskan är groteskt ful men whiskyn är riktigt ”Njutbar”! Denna borde alla ha hemma som vardagswhisky. Priset 349kr (70cl) är otroligt prisvärt!

Nikka

Om Destilleriet: År 1918 reste Masataka hela vägen till Skottland för att studera whiskytillverkningen. Masataka var då nyutbildad kemist. Han blev inskriven vid universitetet i Glasgow och blev den första japan någonsin att studera whiskytillverkning. Han kombinerade kemikurser med att gå i lära hos olika destillerier. Började som hantverkare och fortskred till att så småningom få titeln ”Master Blender”. Bland de destillerier som han gick i lära hos finns: Longmorn och Hazelburn.

1920 återvände Masataka Taketsuru till Japan och hade då med sig sin nyblivna fru Jessie Roberta. Han anställdes av företaget Suntory som strävade efter att göra äkta whisky. Hans bidrog under sin anställning till att bygga destilleriet Yamazaki och skapade Japans första whisky! Trots detta blev han medveten om att för att producera den whisky som han ville och som man gjorde i Skottland, skulle han bli tvungen att frigöra sig och bli oberoende. Således etablerade Masataka Nikka Whisky år 1934 och byggde sitt första destilleri i Yoichi.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.