Teerenpeli PRKL (40%)

Teerenpeli är ett Finskt destilleri, bryggeri och restaurang. Destilleriet har funnits sedan 2002 men bryggeriet startade redan 1995. Teerenpeli PRKL är en nas-whisky som till 80% lagrats på first fill sherryfat och 20% på ex-bourbon.

Teerenpeli PRKL har en ABV på 40% och kostar via Systembolaget 498kr för en butelj på 50cl.

Teerenpeli PRKL 40%.

Doft:
Beppe: Sherrytung snok med dadlar, fikon och choklad. Tycker mig också känna en lätt bränd kolaton i doften som jag finner ganska trevlig. En fräsch färsk fruktighet dansar omkring bland de mer sherrydominerande torkade frukterna. Vete tusan om inte ett uns blommor och gräs svänger omkring därinne också tillsammans med en gummiaktig doft. Dock så ligger tonvikten på söta sherrydofter. Klart trevlig och inbjudande doft på denna whisky från vårt kära grannland.

Kent: Söt inledning med härlig sherrysötma. Självklart finns både russin och dadlar där, men även apelsinzest och citronzest som balanserar upp sötman en aning. Ett kryddigt inslag av spiskummin visar sig helt plötsligt och ger doften en sorts kryddig hetta. Därefter upplever jag den mer söt varefter den luftas i glaset. Som om att den transformeras. En lätt och subtil rökton ligger hela tiden i bakgrunden och även försiktig ton av mörkrostat kaffe och cigarr-tobak. Till sist möbelpolish – något jag ofta upplever i sherryfatslagrade whiskies. Jag måste säga att jag gillar denna doftmässigt!

Smak:
Beppe: Inte alls så sherrytung som doften skvallrade om faktiskt. Mer kryddig start med mer snälla sherrytoner. Kanske ett uns rök kan anas långt därinne. Lite lätta toner av mörk choklad och vanilj. Kryddiga drag av ek som tillför lite beska och karaktär på whiskyn. Smygande toner av torkade frukter tillsammans med kaffe. Överlag så är den ganska snäll i alla sina smaker. Det finns inget som riktigt biter ifrån.

Kent: Även smaken går i sötmans tecken. Inte lika framträdande sherrysötma som i doften, utan nu blir det mer vanilj och söta kryddor i form av spiskummin och ett uns kanel. Samtidigt finns nyansen av möbelpolish även i smaken, men nu i härligt samarbete med torkade frukter. Den försiktiga rökiga nyansen finns även i smaken, men om möjligt ännu svagare. I eftersmaken får så röken lite mer plats och där kommer även det mörkrostade kaffet och cigarr-tobaken. Allt klingar av med smak av vanilj och smörig kola.

Omdöme:
Beppe: En klart godkänd och snäll whisky från Teerenpeli. Kanske inget som får mig att göra vågen men den är ett stycke mycket bra whisky som levererar det som den ska. Säkerligen en bra whisky att njuta av en mysig sommarkväll nu när vi börjar gå mot mörkare tider. En sak är jag i alla fall helt säker på, man vet hur man kokar bra whisky hos Teerenpeli.

Kent: Finland och single malt är något nytt för mig. Det är inte det första land man tänker på när man pratar whiskytillverkning. Men jag måste säga att jag är glatt överraskad av Teerenpeli PRKL. Doftmässigt får den höga betyg, då det är riktigt njutbart, sammanhängande och tillräckligt komplext. Smaken når inte riktigt lika högt, även om den är trevligt och njutbart. Prismässigt är det inte mycket att klaga på. En så pass sammanhållen och njutbar whisky för under 500-lappen. Visserligen endast 50 cl flaska, men med tanke på att större delen av whiskyn har lagrats på first fill Sherryfat så är det inget överpris.

Provningsglas: Portoglas Talisker från Dryckesglas.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.