Teeling Small Batch Rum Cask Finish (46%)

Det hyllade irländska destilleriet Teeling’s Small Batch Rum Cask finns sedan 1 september 2016 i Systembolagets standardsortiment. Det är destilleriets flaggskepp och som fått en slutlagring på handplockade romfat.

I måndags publicerade vi en intervju med Master Distiller Alex Chasko och i intervjun säger han så här om Small Batch Rum Cask:

Our Blended Irish Whiskey at 46% abv, non-chill filtered and its married for 6 months in a rum cask.   We took the typical Irish Whiskey and turned up the flavor with a rum/raisin note on the nose and a rich slightly woody finish.

Teeling Small Batch Rum Cask är buteljerad vid 46 procents alkoholstyrka utan kylfiltrering. Den kostar 332 kr på Systembolaget.

Teeling Small Batch Rum Cask Finish (46%)

Doft
Beppe: Sött smågodis och väldigt mycket frukter. Apelsin och citrus med en hel del äpplen. Vanilj och farinsocker är mycket framträdande och bär med sig en söt ton av fudgekola. Blommor och gräs finns också närvarande. Det är en frisk doft trots att det finns sötsliskiga element i den.

Kent: Rejält söt och med ett helt kompani av frukter. Framförallt sticker apelsin och citrustonerna ut, men det finns även rött äpple och moget päron. Samarbetet mellan sötman och frukten drar tankarna till PIMS fruktgodis. Självklart finns vanilj och honung där, men även en framträdande del smörkola. Friskt och fräscht.

Smak
Beppe: Söt men ändå frisk. Kryddig mot tungan. Vitpeppar tycker jag det känns som. Lätta drag av söt kaffe latte i bakgrunden. Citrus och apelsintoner dansar i bakgrunden. En krämig munkänsla har den och gräset och blommigheten i doften kommer också i smaken. Kola och vanilj finns med. I eftersmaken kommer eken fram för första gången. Ett trevligt avslut.

Kent: Även i smaken dras tankarna till PIMS fruktgodis. Det är som en hel godisaffär faktiskt. Inbjudande och fräscht. En sötma som är riktigt trevlig och jag misstänker att det är finishen på romfat som ligger bakom. I ett djupare lager finns en blommig ton som ackompanjeras av nyklippt gräs. Eftersmaken är inte jättelång men behaglig och med viss ekig ton.

Betyg
Beppe: En riktigt trevlig blend till ett ruskigt bra pris är vad vi har här. Finishen i romfat fungerar riktigt bra då det inte tar överhanden utan bara sätter en extra knorr på smak och doft. En prisvärd whisky som jag tror fungerar i de flesta sällskap. Betyg: 6.0

Kent: Fräscht, fruktigt och sött. Trevligt, gott och inbjudande. Betyget blir 6.2 poäng.

Provningsglas: Perfect Dram från Dryckesglas

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.