Steffo – Folkkär konnässör med stort whiskyintresse

Steffo Törnquist, den mycket folkkäre och numera danskunnige personligheten, har tagit sig tid för att intervjuas av oss på WhiskyTower. Vi gläds mycket att denne mycket upptagne journalist, författare och TV-personlighet gick med på att svara på våra frågor.

Steffo föddes den 12 januari 1956 i Linköping och fick namnet Bo-Stefan Törnqvist. Han har med åren blivit en riktigt folkkär person, mycket tack vare sitt engagemang på TV4 som han var med och byggde upp från grunden i början av 1990-talet. Vi har dessutom kunnat följa honom i Lets Dance där han gick till final och slutade tvåa. Steffo är i grunden journalist men har även gjort sig ett namn inom mat och dryck som gourmand. Han har bland annat givit ut boken Steffos Spritbibel som har tagit världen med storm.

STEFFOS SPRITBIBEL

Vi kontaktade Steffo då vi ville veta mer om denne konnässörs whiskyintresse. Det visade sig att han är en mycket upptagen man. Men som den mycket trevlige person han är, såg han ändå till att ge oss lite av sin tid. Här följer intervjun och som alltid när det gäller Steffo så bjuder han verkligen på sig själv.

Hur började ditt intresse för alkoholdrycker i allmänhet och whisky i synnerhet?
– Morfar bjöd mig på min första snaps när jag var sex år, möjligen sju. Han hade kommit till Sverige från en liten by i Lithauen och ville visa mig vad de festade på där. Så han bjöd mig på saltgurka, flytande honung, smetana (naturell syrad grädde) och en liten skvätt vodka – och det var en helt fenomenal upplevelse och ögonöppnare! Alla sinnena kittlades och det blev en symfoni i munnen. Fantastiskt för en liten kille i Linköping som trodde att lövbiff var höjden av smaksensation.
– Mitt whiskyintresse blev särskilt stort efter en resa till Skottland för snart 40 år sen. Jag besökte ett par destillerier, noterade skillnader i processen och sedan dess är jag fast!

Kan vi förvänta oss fler böcker om alkohol och njutning framöver? Eller kanske till och med en ny TV-serie?
– Jag fyller snart 60 år och vill i framtiden åka mer båt, spela mer golf, lyssna på fler gitarrsolon – helt enkelt jobba mindre. Det är mycket mer slit än det ser ut att skriva böcker och göra TV-serier, om man har ambitioner att hålla hög kvalitet alltså, så jag vetefan…
– Å andra sidan är det kul slit, så vem vet. Min gissning är att det blir ytterligare 1-2 böcker om sprit och kanske någon TV-serie, men inte inom de närmsta två åren i alla fall.

Din bok Steffos Spritbibel vann ett stort pris. Berätta om det.
– Boken vann utmärkelsen ”Best in the world” – Alltså världens bästa bok om sprit och jag blev så glad vid prisgalan på Louvren i Paris, att jag blev tolv år i skallen. Jag drack champagne och hoppade i fontäner hela natten. Dagen därpå gick jag med min fru Carro till Cartierbutiken och köpte henne ett guldarmband. Carro har stöttat mig under tiden jag slet med Spritbibeln och hon var värd att hoppa i fontäner även hon!

Vilken matkombination tycker du passar bäst till whisky? Själv tycker vi att rökig whisky och gravad lax är en bra kombination.
– Whisky är en ganska medioker matdryck egentligen. Men det finns några bra kombinationer, varav ni funnit en. Rökig whisky till köttig korv är också gott, men även till lagrad hårdost förstås. Söt sherrylagrad Speyside är förbannat gott till en söt cigarr, men det gills väl inte som maträtt…

Sverige har numera ett tiotal whiskydestillerier varav 5-6 stycken har släppt whisky. Har du provat några av dem och i så fall vad tyckte du om dem?
– Jag är preses (ordförande och innehavare av stol No 1) i Spritakademin och försöker inte minst därför, hålla mig uppdaterad på whiskyvärlden. Jag smakar på så många nyheter jag hinner, i synnerhet svenska, och det börjar sannerligen ta sig. Jag får nog vänta ytterligare några år innan en svensk whisky får mig att slå volter, men den dagen kommer!

abgob_17yoPå tal om volter – Vilken (eller vilka) whisky är den absolut bästa du druckit?
– Jag är lite bortskämd på den fronten. Jag har besökt 50-60 destillerier och får ofta provsmaka direkt ur faten och då snackar vi inte om vilka fat som helst! Jag blir också ofta inbjuden till provsmakningar av whisky som kostar inte bara skjortan, utan en hel garderob – så det är klart att jag då och då har sprungit på whisky som är fullständigt gudomlig. Men tvingas jag nämna något ur ”standardsortimentet” som slagit knock på mig så får det bli den första gången jag smakade 17-årig Ardbeg.

Vilken var den senaste whiskyn du provade som överraskade dig på något sätt?
– Jag drack ett glas Yamazaki 18 år igår. Och den överraskade mig genom att vara lika god som jag mindes att den var i förrgår…

Om du skulle ge våra läsare ett råd om whisky – vilket skulle det vara?
– Om du gillar åldrad whisky, köp NU! Gammal whisky kommer bara att bli dyrare och dyrare.

Något mer du vill dela med dig av till våra läsare?
– Jag håller på med ett kul cigarrprojekt och vill det sig väl släpps Steffo-cigarrer i höst! Svingoda förstås. En av dem är särskilt gjord för att passa till mild skotte, typ Dalwhinnie. Så håll koll…

Detta var den tredje delen i vår intervjuserie av whiskypersonligheter. Vi kommer fortsätta att publicera intressanta intervjuer och personlighetsreportage veckorna framöver, så om ni inte vill missa några av dem rekommenderar vi er att följa oss på Facebook.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.