Springbank 21 YO Single Cask (47.5%)

På fredag (3 mars) släpps en unik utgåva från ett av våra favoritdestillerier. Det är Springbank 21 YO Single Cask som legat på Single Oloroso Sherry Hogshead. Det är en single cask som är framtagen exklusivt för den svenska marknaden. Endast 318 flaskor av denna juvel kommer att släppas, så det gäller att vara snabb om man vill införskaffa den. Priset kommer att vara 2967 kr via Systembolaget.

Vi är väldigt glada att vi fått möjlighet att prova den. Som du kommer att se älskade vi den och är helt tagna av dess komplexitet både när det gäller doft och smak. Självklart är den varken kylfiltrerad eller färgad och den är buteljerad på 47,5%.

Springbank 21 YO Single Cask (47.5%) – exclusive for Sweden

Doft
Beppe: Oj vad fruktig den är bakom den murriga men i det här fallet försiktiga röken som Springbank har. Tydliga äpplen och päron men även tycker jag mig känna persika och omogen banan. Den härligt oljiga ruffheten som jag älskar med Springbank finns givetvis också närvarande. Djupt inne i doftpaletten finns något som jag endast kan beskriva som en mustig körsbärsmarmelad som är kryddad med lite citronzest. I´m loving it!

Kent: Det räcker med en sniff av denna whisky för att förstå att detta är himmelskt! En fruktig citruston i ett underbart samspel med fräscht äpple och glittrande päron. En subtil och alldeles fantastisk rökridå som ramar in frukterna och som bär dem framåt i en serenad av härliga dofter. Så kommer en skitigare underton fram där nygarvat läder intar scenen med sin basröst – och plötsligt har vi gått från en glittrande symfoni till att storbandet har fått förstärkning av ett Metallica-svettigt-gitarriff… Det är helt enkelt fantastiskt!

Smak
Beppe: Den startar med en kick av svartpeppar och ektaniner. Den murriga röken som nästan drar åt ljunghonung lägger sig som bomull kring smaklökarna. Frukten finns där och likaså den oljiga ruffheten. Blommor och gräs/halm tycker jag mig känna i denna myriad av smaker. Eken finns givetvis hela tiden närvarande men den tar aldrig över, den bara markerar att det finns ålder i denna whisky. Inte ens i eftersmaken så är den dominerande. Eftersmaken är lång och underbar. Jag känner att den ligger kvar lång tid efter att jag provat den. Den klingar ut i vad jag bara kan beskriva som en snäll och väl balanserad ekton.

Kent: En sipp och det är som att min astralkropp lämnar. En elegant mjuk men ändå utmanande och kraftfull whisky. Det finns en ton av sockrat apelsinskal som tillsammans med ljunghonung anger den första tonen. Cashewnötter och malt trycker på underifrån. Vaniljkräm och nektar kliver in från sidan. Mörk choklad och läder pressar på uppifrån. Det är så mycket som hela tiden pockar på din uppmärksamhet. Eftersmaken är rent himmelsk, där en elegant ton av söt ekkrydda håller russin och läder i handen och som pulserar med sin respektingivande ekighet. Himmelskt!

Betyg
Beppe: När jag doftade och smakade på denna underbara dram så transporterades jag för en stund tillbaka till lagerhuset hos Springbank som jag haft förmånen att få besöka. Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva denna whisky för den är underbar och av högsta klass enligt mina smaklökar. 2967kr är ju givetvis mycket pengar för en helbutelj whisky, dock så i det här fallet värt varenda krona. Betyg: 9.0

Kent: Det här är den bästa whisky jag någonsin druckit. Det är så otroligt nära fulländning man kan komma. Den har allt en världsstjärna skall ha! Jag är fullständigt däckad av den här upplevelsen och hoppas att min astralkropp återvänder från Springbankhimlen. Den får välförtjänta 9.4 poäng av mig. Otroligt!

Provningsglas: Nosing Copita från Dryckesglas

6 tankar på “Springbank 21 YO Single Cask (47.5%)”

 1. Rekommenderar ni följande om man är långt ifrån att vara fan av deras 10 åriga? Smaken är ju olika, men 10 åringen upplever jag inte alls som bra.

  Svara
  • Det beror på vad det är du inte gillar med 10-åringen. Springbank passar givetvis inte alla smaklökar och gillar du inte deras 10-åring så skulle jag nog inte lägga ut nästan 3000kr på en helbutelj av denna.

   Svara
  • För min del så är 10 åringen helt fantastiskt bra framförallt med tanke på priset utomlands.

   Svara
   • Håller med dig Johan!
    Springbank är faktiskt något av husguden hos oss på Whiskytower. En ständig klass på vad man än ger ut.
    /Kent

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.