Spirit of Hven – Seven Stars No. 4 Megrez (45%)

Megrez är den fjärde i serien ”Seven Stars” från Spirit of Hven. Det är en mellanrökig singelmalt whisky, skapad från korn till flaska i det lilla familjeägda destilleriet som ligger på ön Hven mitt emellan Danmark och Sverige.

Whiskyn har fått sitt namn efter stjärnan Megrez i stjärnbilden Ursa Major (Karlavagnen). Den är lagrad på flera olika fattyper och buteljerad på 45% alkoholhalt. Mer information om hur den framställts kan fås genom att läsa på Hvens hemsida, klicka här. Megrez kostar 795 kr på Systembolaget.

Spirit of Hven – Seven Stars No. 4 Megrez

Doft
Kent: Tydliga sherrytoner från fikon, plommon och russin. Kryddigt och sött på samma gång. Tydligaste kryddan är kanel som tillsammans med de fruktiga tonerna från bland annat äpple, påminner om äppelpaj. Det finns en ekbas i bakgrunden som bidrar med en beskhet. Rök finns, men den är väldigt subtil och försiktig. Mörk choklad tillsammans med tydliga vaniljtoner framträder efter en stund i glaset. Ju mer jag låter den luftas, desto mer balanserad blir doften, kanske även mer söt. En trevlig whisky att dofta på som utvecklas över tid.

Beppe: En smygande rökighet som kikar fram. Röken är mer av det metalliska slaget. Vanilj och russin tillsammans med choklad finns närvarande. Det finns en tydlig ton av söt sherry i bakgrunden. Läder kommer fram efter ett tags luftning. Detta doftar bra!

Smak
Kent: De mörka sherryfrukterna finns tydligt även i smaken. Men i smaken finns även en lakritston och en lädersmak som jag inte upplevde i doften. Röken är otroligt balanserad och integrerad. Jag måste medge att jag gillar de mörka smakerna som tillsammans med röken ger en tyngd till smaken. Dessutom finns mjukare smaker alldeles runt hörnet och tittar försiktigt fram. Det är smaker från vanilj och smörkola. Men de är väldigt försiktiga. Kryddigheten är mer påtaglig i smak än i doft och utgörs av kanel och kardemumma. Även en pepprighet från malen anis och fänkål finns där och bidrar vilket förhöjer smaken något steg. Eftersmaken är framförallt kryddig och bidrar till en torr känsla.

Beppe: Vanilj och en subtil rökighet. Lakrits och kaffe lurar i bakgrunden. Det är en ganska snäll whisky men med många smaker. Choklad och torkade frukter finns med på ett hörn. Det är en söt whisky och mycket balanserad. Hven går från klarhet till klarhet och har här en liten juvel till whisky.

Betyg
Kent: Ja, den här var faktiskt ganska intressant. För varje ny release jag provar en Hven så slås jag av hur den hela tiden utvecklas. Nu börjar det bli hög klass. Megrez är riktigt bra och tillräckligt intressant för att jag redan längtar efter nästa gång jag kommer att fylla mitt whiskyprovarglas med detta. Jag ger den 7.4 poäng

Beppe: Det är en liten juvel vi har här och det är en mycket balanserad sådan. Visst känner man att det är en ungdom men inte på ett negativt sätt. Jag blir glad varje gång jag får smaka på whisky från våra Svenska destillerier som är så här bra. Fortsätt i den här stilen Hven! Betyg: 7.2

För att komma till Betygslistan, klicka här.

6 tankar på “Spirit of Hven – Seven Stars No. 4 Megrez (45%)”

  1. Jag tycker att det i många fall känns som att man övervärderar sin igen produkt när det gäller svenska destillerier. Den här är säkert jättebra men för 795 kr finns det så mycket annat som hamnar före på önskelistan. Med ett pris/liter som nästan är uppe på samma nivå som GlenDronach 21 YO till exempel… 1.113 kr om man räknar om det till 70 cl. Det är enligt mitt sätt att se på saken helt orimligt!!

    Svara
    • Hej Jan!
      Visst är det mycket pengar för 50cl, inget snack om saken. Tyvärr ligger de flesta (alla?) svenska whiskies alldeles för högt om man jämför med skotsk whisky, men anledningen är ju att man säljer så pass små kvantiteter att man måste ha ett högre pris för att gå runt. Samtidigt är det ju kul att vi har flera destillerier i vårt lilla whiskyland som producerar otroligt bra whisky som rent doft och smakmässigt är väldigt bra! Om man tycker att det är värt pengarna är en personlig fråga.
      Bra att du belyser det höga priset och i det fallet måste jag hålla fram Tychos’ Star från Hven som “bara” kostar 495 kr för 50 cl – vilket jag tycker är kul att de valt att lansera en mer överkomlig whisky rent prismässigt, som är riktigt bra!

      Svara
      • Det är en intressant diskussion, hur svenska destillerier väljer att prissätta sin whisky. Jag tror att de höga priserna håller tillbaka försäljningen en hel del. Tychos’ star är ju en svensk whisky i den lägre prisklassen, men ända alldeles för dyr i förhållande till kvalitén tycker jag. Det motsvarar ju nästan 700 kr omräknat till 70 cl, och tänk vad många exempel på mycket bra skotsk whisky man kan hitta i den prisklassen.
        Ett annat exempel, jag tror inte att så många av oss hade betalat över 800 kr för 50 cl Box The Messenger om den hade kommit från något annat land än Sverige. Den är visserligen väldigt bra, men även den är ju alldeles för dyr i förhållande till kvalitén. Nu handlar det om nästan 1200 kr omräknat till 70 cl.

        Svara
        • Visst är det en intressant diskussion! Det enda svenska destilleri som har kapacitet att sälja stora mängder whisky är Mackmyra. Där har man ju betydligt beskedligare priser än övriga svenska destillerier. Till exempel Brukswhiskyn som kostar 399 kr för 70 cl eller Svensk Ek som kostar 499 kr för 70 cl. Trots det har man otroligt svårt att få ekonomin att gå ihop. Så ett humant pris är inte alltid en garant för stora försäljningssiffror. Om vi tar en vanlig och storsäljande (en av världens mest sålda) whisky som Glenfiddich har en produktion av mer än 13 miljoner liter per år. Trots det kostar deras 12 åriga single malt 399 kr på Systembolaget. En sån stor produktion ger helt andra möjligheter att hålla ned priserna på sina utgåvor.
          Till syvende och sist är ju allt en fråga om subjektivt tycke och smak. Jag är ju till exempel inget fan av varken Glenfiddich eller Mackmyra, så jag väljer hellre att lägga någon hundralapp på Tychos’ Star, trots att den endast är på 50 cl flaska. Helt enkelt för att jag tycker den är godare och mer njutbar.
          Sen håller jag med dig att priset är alldeles för högt i förhållande till kvaliteten många gånger när det gäller svensk whisky, men jag väljer ändå att bidra till att vi i Sverige har egna maltdestillerier.

          Svara
  2. Intressant diskussion. Det hela handlar om att få ekonomin att gå ihop de första åren för ett destilleri. Lite högre pris för tidiga utgåvor och i de flesta fall även försäljning av fat. Tydligen ska the second step från Box vara lite billigare än early days. Att whisky från de mindre Svenska destillerierna är högre än de stora Skotska kan vi nog räkna med då de Svenska är så små i jämförelse. Kilchoman och Box är ganska lika kapacitetsmässigt så det kanske kan ge en fingervisning om hur deras pris kan ligga om ett par år.

    Svara
  3. Det är nog lite så man får se det, att man är med och bidrar till att det kan produceras bra whisky i Sverige, vilket ju är väldigt kul. Jag kommer absolut att fortsätta att köpa t ex Box i framtiden, det är jag helt säker på!! Deras projekt är så pass intressant och imponerande att en flaska gärna får kosta några kronor extra.

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.