P.N.A. – XVI Glenburgie 1995 & XVII Allt-A-Bhainne 1995

Vår P.N.A-vecka lider mot sitt slut och efter att ha intervjuat skaparen Folke Andersson i måndags och sedan recenserat nr 12 & 13 och 14 & 15, avslutar vi med att prova de två senaste, varav en inte ännu lanserats.

Vi vill dessutom rikta ett stort tack till Rasmus BorgströmPhilipson Söderberg samt Pye PalmMagni Spirits som gjorde denna trevliga P.N.A-vecka möjlig!


PNA XVI GLENBURGIE 1995

PNA XVI GLENBURGIE 1995
P.N.A. Glenburgie 1995 har en begränsad utgåva av totalt 1048 numrerade flaskor. Whiskyn kommer från ex-bourbonfat. Den håller 46,2% ABV. Självklart är den varken färgad eller kylfiltrerad. Glädjande finns denna fortfarande att införskaffa via Systembolaget och kostar 999 kr. Den har artikelnummer 8412601 (klicka för länkning) .

Doft
Kent: Försiktig och försynt framtoning. En stor vaniljsötma ligger som grund och tar mycket plats. Finns även inslag av grönt gräs och en hel del honung. En doft av anis sveper förbi. Efter en stunds luftning blir det mycket färsk frukt: päron, ananas och banan. Kan kanske skönja svaga influenser från persika och plommon. Bourbonkrydda som påminner om lavendel kommer i slutet. Elegant och vackert!

Beppe: Honung och vanilj. Rosenvatten och kolafudge. En trevlig blommighet tittar fram och har med sig inslag av nyklippt gräs och halm. Gröna äpplen och mer exotiska frukter finns också med i doftbilden och vill fram. Det här är en whisky som man kan sitta och dofta länge på och hela tiden hitta nya saker. Efter ett tags luftning så hittar jag även banan i doften.

Smak
Kent: En ekbeska slår mot tungan. Ekens inslag i smaken är tydlig och drar mot kryddighet. Släktskapet med en äkta bourbon är tydlig i smaken, trots att det är mer subtilt och försiktigare. Vaniljen och honungen mjukar upp smaken en aning. Anis kliver sedan fram och parar sig med de kryddiga tonerna av ingefära och lavendel. Eftersmaken är ganska lång och lämnar dig med kryddiga smaker.

Beppe: Pang så sätter eken ner foten! Ekbeska med ettrig svartpeppar slår till. När smaklökarna vant sig så kommer blommor och frukter fram. Äpplen och sommarblommor, nästan som en frisk och fräsch parfym. Vanilj och honung lägger sig som balsam på smaklökarna som för att lindra den tidigare ek och svartpepparsmällen. Det finns även ett inslag är bär i smaken. Nästan som en bärpaj med kola och vaniljsås. Jag gillar detta skarpt.

Betyg
Kent: Det här var inte dumt. Kanske en aning enkel i smak, men ändå en klasswhisky. Doftmässigt är den riktigt bra. Jag ger den 7.6 poäng

Beppe: Detta är mycket bra. Skynda, skynda om ni vill ha en butelj då det endast släpptes 1048 flaskor så det lär ju inte finnas så många kvar. Att Glenburgie kan koka bra sprit visste jag redan då Gordon & MacPhail har en har en trevlig 10-åring. Denna är dock strået vassare. Betyg: 8.0


PNA XVII ALLT-A-BHAINNE 1995
P.N.A. Allt-A-Bhainne 1995 kommer att ha en begränsad utgåva av numrerade flaskor. Whiskyn kommer från ex-bourbonfat. Självklart är den varken färgad eller kylfiltrerad.Vi vet inte mycket mer om den i dagsläget, varken lanseringsdag eller pris.

Doft
Kent: Oj, en annorlunda doft. Otroligt blommigt, det bara osar av sommarblommor och örtiga blommor, i en mästerlig balans med citrus och en gnutta smörkola. Det är oerhört lätta och somriga dofter. När man kliver längre bak finner man tallkåda och tallbarr. Allt är inbäddad i en ljus lakritston som skapar en ram runt detta mästerverk. Imponerande!

Beppe: En stor portion vanilj och blommor. Kåda och björksav skänker en friskhet och doften. Det finns även en slags doft av salmiak, lite som godiset lakritsal som skänker en klart annorlunda ton. Kaffe kola och en stor gräsighet finns också där. Det doftar klart trevligt.

Smak
Kent: Som explosion av smaker. Det är fortfarande blommigt och örtigt, men smaken bjuder även på en kryddighet av ek och av lavendel. Dessutom finns en behaglig ekbeska som visar på att den har många år på nacken. Örtigheten är så svävande i sin form att den lyfter upp och tränger in i näsan. En speciella beska från tallkåda och tallbarr finns även i smaken. Inte speciellt fruktig, förutom en stor portion av citrusskal som bidrar till en fräschör som tilltalar mig. I eftersmaken lämnas du med spår av tallkåda och citruspuffar. Ojojoj.

Beppe: En trevligt småretande pepprighet kommer först. Blommor, gräs och kola med inslag av vanilj följer tätt efter. Lakritstonerna i doften sinns även i smak fast här uppblandat med viol. Eken ger sig till känna och ger nästan en svag rökaktig smak på det hela. Eftersmaken är torr och fylld av ek, peppar, vanilj och blommor. Det hela klingar ut i en torr ekighet. Det är ljuvligt.

Betyg
Kent: Ett mästerverk från en mästare. Jag längtar tills denna släpps på Systembolaget. Denna får man inte missa att inhandla. Betyget blir 8.2

Beppe: Det är hög klass även på denna whisky från Folke & Co. Allt A Bhainne är en riktig doldis och nästan allt de kokar går till blends. Det är synd och skam då de bevisligen fungerar alldeles utmärkt som single malt. Håll utkik efter denna då den inom kort kommer att lanseras på Systembolaget. Betyg 7.9

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.