Old Pulteney 8YO (40%)

Detta är en Old Pulteney 8YO som den oberoende buteljeraren Gordon & MacPhail släppt. Den är lagrad i refill ex-bourbonfat. Tyvärr så är inte denna tillgänglig via Systembolaget. Dock så går den säkerligen att finna via utländska sidor.

Old Pulteney 8 YO 40% från Gordon & MacPhail.

Doft:
Beppe: En ganska så rak och destillatdriven snok som jag finner befriande. Vanilj, exotiska frukter och en härligt maritim sälta. Äpplen och päron kikar in på besök och med sig har de en liten gnutta persika. Eken känns i bakgrunden och den håller ett behagligt avstånd. Efter en stunds luftning så blir fruktigheten mer framträdande. Detta är en väldigt okomplicerad och avskalad snok. Många skulle nog använda ordet spritig. Jag säger istället spännande:)

Kent: En ganska stark doft med en stickande ton. En hel del vanilj med lätta citrustoner. En maritim sälta finns i grunden som alltid när det gäller Pulteney. Inte så mycket dofter, utan i denna utgåva är det mer destillatet som får skina, även om det finns ekinfluenser doftmässigt. Tankarna förs i alla fall till norra Skottland och kuststaden Wick och resan vi gjorde dit i fjol. Med tid i glaset utvecklas en mjuk fruktig ton.

Smak:
Beppe: Till en början så är det mest salt och vanilj. Efter en stund kommer frukten och hälsar på igen, dock bara som hastigast. Precis när frukten försvunnit så kommer också eken på en snabbvisit. Först i eftersmaken (som inte är alltför lång) så kikar de mer söta exotiska frukterna fram igen. En lätt touch av honung kommer då också fram. I eftersmaken så kommer en lätt bränd och askig skitighet fram som jag finner mycket trevlig och angenäm. En naken och avskalad Old Pulteney.

Kent: Jag upplever den oljig i sin karaktär och den är inte så dum. Delikat är kanske ordet. Aprikos och något som för tankarna till fruktigt tuggummi. Vanilj i grunden och något som drar åt vinhållet med en bärig ton. Vissa spår av sädesslag av något slag, oklart vilken. I eftersmaken kommer så den för Pulteney typiska maritima känslan med mycket salt och en del tång. Inte någon lång eftersmak, men ändå ganska tilltalande. Dessutom finns något i eftersmaken som för tankarna till en touch av rök.

Omdöme:
Beppe: En whisky som denna finner jag mycket spännande och intressant. En åttaårig Old Pulteney som lagrats på refillfat. Dock så ska jag direkt säga att den är inte så naken som jag hoppats den skulle vara. Det är en trevlig dram som låter Pulteneys destillat spela första fiol och där eken har fått jobba bort större delen av newmakesmaken och doften. Efter sig har den dock lämnat det smarrigaste. Vem är då detta för? Den kostade inte många kronor när jag köpte den hos Gordon & MacPhails butik i Elgin förra sommaren så jag tycker den passar vem som helst. Dock kanske främst fans av destilleriet Pulteney.

Kent: En naken och öppen whisky som låter destillatet tala i första hand. Alla elementen finns där, men hade nog behövt några år till på fat för att komma till sin fulla rätt. Att njuta av en whisky innebär för mig att beröras på något sätt. I denna förflyttas jag till norra Skottland och inte minst till staden Wick. Och det är ju precis vad det handlar om – att beröras, vilket jag gjorde med denna nakna whisky från ett av mina favoritdestillerier. Så den får absolut godkänt i min bok.

Provningsglas: Nosing Copita från Dryckesglas.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.