Oban Little Bay (43%)

Oban Little Bay är en ny buteljering i destilleriets standardsortiment. Whiskyn är skapad av två av Diageo’s Master Blenders, Dr Matthew Crow och Dr Craig Wilson. De har i skapandet använt sig av en rad olika åldrar av whisky, som har mognat i tre typer av fat; europeiska ex-sherryfat, re-fill fat som fått ny ek i ändarna samt re-fill amerikanska hogsheads. Dessa har sedan kombinerats och gift sig i små ekfat under en kort tidsperiod och på så sätt integrerat med varandra.

Oban ligger på Skottlands västkust och är uppkallad efter staden med samma namn. Destilleriet grundandes 1794 av Hugh och John Stevenson. Destilleriet är dessutom en av de fåtal som finns kvar som grundades på 1700-talet. Ägs idag av Diageo och dess populära 14 åriga utgåva är en av de sex whisky som ingår i Classic Malts serien.

Oban Little Bay är buteljerad vid 43% ABV och kostar 539 kr via Systembolaget.

Oban Little Bay (43%)

Doft
Beppe: Äpplen och päron. En lätt parfymig doft. Vanilj och en viss kryddighet. Det finns en viss ruffighet och skitighet i doften och även en gräsighet med en sälta. I bakgrunden finns det en subtil bärighet. Jag känner även någonting som jag bara kan beskriva som garage och motorolja.

Kent: Det första jag känner är en arom som påminner om pepparkakor och torkad frukt, typ russin. Finns även en nyans av apelsinskal. Till detta kommer en doft av färskt grönt äpple och honung. Finns även en nyans av kryddor som går åt kanel och ingefära hållet. När den fått luftats en stund blir det mer en doft av mältat korn, vanilj och kakao.

Smak
Beppe: Peppar och vanilj. En torr oljighet. Gräs och halm med inslag av kola. Det finns toner av svavel. Äpplen och blommor. En nästan kådaaktig smak tycker jag mig känna. Det finns en behaglig skitighet i smaken som jag gillar. I bakgrunden finns det en ekbeska på behörigt avstånd. Eftersmaken klingar av ganska fort och är gräsig, fruktig och ekig.

Kent: En fräsch och levande smak av grönt äpple. En syrlig smak. Sötare toner kommer sedan där honung och vanilj är framträdande. Syrligheten från gröna äpplen tillsammans med de sötare tonerna skapar en fin balans. I mitten dyker de torkade frukterna upp och får mig att tänka på russin och dadlar. I bakgrunden finns apelsin och apelsinskal närvarande och omges av ingefära, lakrits och sälta. Tyvärr lite kort eftersmak där de söta smakerna och fruktiga tonerna snabbt lämnar över till träiga kryddor.

Betyg
Beppe: En trevlig dram tycker jag. Jag har ingen vidare stor erfarenhet av Oban tidigare. Har smakat 14-åringen för länge sedan men kommer inte ihåg vad jag tyckte om den. Little bay är en bra whisky men lämnar hos mig inga stora intryck. Den är bra men inte mer än så. Betyg 6.1

Kent: Detta är en trevlig whisky som är lätt att dricka och njuta av. Dock inte så komplicerad och karaktärsfull som jag hade hoppats på. Välgjord och utan skavanker. Mitt betyg blir 6.3 poäng

För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.