Mackmyra Skördetid (46.1%)

Mackmyra Skördetid är en ny säsongswhisky som är finishlagrad på Amaronefat från det Italienska vinhuset Masi. Whiskyn i denna utgåva har först lagrats i Bodås gruva mellan 2008 och 2012. Därefter har whiskyn fått en finish på 6 månaderpå Amaronefaten.

Mackmyra Skördetid är buteljerad på 46.1% ABV och släpps i begränsad upplaga via Systembolaget den 17 November. Priset kommer att ligga på 598 kr.

Mackmyra Skördetid 46.1%.

Doft
Kent: Fruktigt och blommigt på en bädd av mycket vanilj. Tämligen söt doftbild med vinösa drag av druvor och bär. Faktiskt ganska inbjudande. Fruktigheten av främst päron men även äpplen upplevs friskt och nästan bubblande. Doft av druvskal och röda bär ligger hela tiden i främsta rummet. En subtil örtighet kommer med luftning samtidigt som en maltig underton finns i bakgrunden. Inbjudande doftbild.

Beppe: Sött, fruktigt med mycket äpple och päron. Vanilj och honung med en underliggande ton av äppelkart som ger en viss syrlighet som kämpar i uppförsbacke mot sötman. Jag upplever också en del riviga kryddor i botten. Det finns inslag av russin och ingefära, även en hint av lakrits också. Inte alls en dum doft på denna.

Smak
Kent: En ganska bitter ton först innan fruktigheten tar över. Päron och citronzest. Återigen mycket vanilj i grunden. Samtidigt finns spår av druvskal som ger en torrare munkänsla. Känslan av röda bär finns inte på samma sätt i smak som doft, men finns där i en subtilare nivå. En örtig blommighet skapar en härlig twist. I eftersmaken tittar försiktig ek fram och tillsammans med smak av druvskal avslutas allt torrt och med viss kryddighet.

Beppe: Startar precis som du säger Kent bittert. Lätt omogna päron och äpplen tittar fram. Bitterheten smyger dock omkring fortfarande. Vanilj och honungstoner kämpar för att få bukt med den utan att lyckas helt. Drag av gräs och blommor irrar omkring tillsammans med druvor och citrus. Eken kikar fram mot slutet. Den där bitterheten lever dock kvar ända ut i eftersmaken.

Omdöme
Kent: Återigen en trevlig utgåva från Sveriges äldsta maltdestilleri. Doftmässigt är den verkligen inbjudande även om än lite enkel i sin karaktär. Smaken når inte riktigt samma höjd, även om den är god. Intressant dock att uppleva Amaronefatens påverkan med härliga toner av druvor, druvskal och känsla av bär. Intressant experiment som lovar gott för framtiden.

Beppe: Mackmyra har gått från klarhet till klarhet för mig de senaste åren med flera riktigt bra utgåvor. Mackmyra Ten är för mig den klart mest lysande stjärnan. Jag önskar verkligen att Skördetid skulle vara lika bra men det är den helt enkelt inte, tyvärr. Visst är det en habil whisky och funkar finfint för att ta en dram en kulen höstkväll. Dock så är den smakmässigt långt ifrån så bra som den skulle kunnat vara i mitt tycke. Väntar med spänning på nästa utgåva från det äldsta nu verksamma destilleriet i Sverige.

Provningsglas: Nosing Copita från Dryckesglas.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.