Mackmyra Moment Körsbär (47%)

Senaste tillskottet i Mackmyras begränsade Moment-serie är moment körsbär. En whisky som till största delen lagrats på ex-sherry och ex-bourbonfat som mättats med ett sött körsbärsvin. Några små 30-liters fat har också varit inblandad i mixen. Vi på whiskytower vill verkligen ge en eloge till Mackmyra och master blender Angela D`Orazio för dessa exprimentlagringar som de släpper.

Mackmyra Moment Körsbär släpptes den 7 september. AVB ligger på 47% och priset är 1198kr.

Mackmyra Moment Körsbär 47%.

Doft
Kent: Sött och inbjudande. Väldigt fruktig där äpplen och päron samsas med skogsbär. Körsbär och ett uns av mogna blåbär. Det är sött som sagt och hela tiden finns en tydlig vaniljsötma närvarande tillsammans med söt honung. Med luftning framträder en härlig blommighet av sommarblommor i sin fulla prakt. Då framträder även en citruston som stramar upp doftbilden en aning. Verkligen Inbjudande!

Beppe: Sött och bärigt med en hel del pärontoner. Fudgekola med blommor, nyklippt gräs och fuktig mossa. Citrus finns med i mixen och låter inte sötman ta över för mycket. Vanilj och honung och en rejäl skopa bär i form av blåbär, björnbär, vinbär (röda och svarta) och givetvis körsbär gör denna whisky riktigt njutbar att dofta på. Riktigt riktigt trevligt.

Smak
Kent: En första söt hälsning av körsbär och vinbär ovanför en trevlig ekig kryddighet. Vanilj och honung är grundbulten i denna whisky. Ovan svävar doft av färska trädgårdsfrukter såsom päron och rött äpple. Körsbärsfinishen tar inte överhanden, utan är mer som en utfyllnad, vilket känns riktigt bra. Smak av smörkola finns där och rimmar väldigt bra med vaniljen och honungen. Eftersmaken är ganska lång och lämnar med en sista hälsning från körsbär, vinbär och den ekiga kryddigheten. Riktigt trevligt!

Beppe: Sörsyrlig med en härlig kryddighet som kittlar dödsskönt på tungan. Honung och vanilj kämpar för att balansera upp syrligheten från bären. Eken finns med för att ingjuta respekt med en trevlig beska. Choklad och kaffetoner dyker plötsligt upp och hälsar på smaklökarna, med sig har de en lätt ton av ingefära och kanel. Det är mycket som pågår under denna smakresa, saker som jag kanske inte normalt sätt skulle gilla men här fungerar det faktiskt riktigt bra.

Omdöme
Kent: Precis som för Blomstertid som Mackmyra tidigare gav ut, överraskas jag över hur komplex och intressant denna utgåva i Moment-serien är. Det är otroligt inbjudande och gott. I min värld växer Mackmyra hela tiden och jag ser med spänning fram emot vad som skall komma från destilleriet. Moment Körsbär är en mycket trevlig dram som jag verkligen gillar.

Beppe: Jag håller med Kent om att Mackmyra växer hela tiden i mina ögon. Jag gillar verkligen att de hela tiden vågar experimentera med sin whisky. Det är endast genom att göra det som man lär sig vad som fungerar och vad som inte fungerar. Jag är klart imponerad av Moment Körsbär och jag gillar den. Dock så håller jag faktiskt fortfarande Ten Years som min favorit.

Provningsglas: Glencairnglas från Dryckesglas.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.