Macduff 18YO Selected Malts Fatnr: 5876 (54.9%)

Selected Malts är en ny aktör på whiskyhimlen och är i huvudsak en så kallad fatadministratör och lyder under samköpslagen. De är alltså inte oberoende buteljerare. De letar upp och köper fat som de sedan delar upp i andelar. Vi frågade Patrik Barkevall, som även gav oss smakprovet, om vad som skiljer dem från många andra administratörer:

”Det som skiljer oss från många andra administratörer är att vi buteljerar om, designar och paketerar allt med våra egna labels och material. På så vis kan vi jobba med vårt varumärke. Självklart arrangerar vi provningar också och kommer i framtiden att finna med som utställare på mässor i framför allt Sverige”

Vi har fått förmånen att prova deras Macduff 18YO från fat nr: 5876 som är en single cask och håller utmärkta 54,9% ABV.

Macduff 18YO Selected Malts Fatnr: 5876 (54.9%)

Doft
Beppe: Wow! Tunga dofter av kaffe, lakrits, russin, mörk choklad, aprikoser, listan kan göras lång. Dock det som gör det hela ännu mer intressant är att bakom de tunga dofterna från sherryfatet så finns det en fräsch doft av gröna äpplen, nästan som en äppelcider av god kvalitet. När man låter den luftas ett tag och tillför ett par droppar vatten så lägger sig sherrytonerna en aning och de frissiga äpplena kommer fram aningen tydligare och har med sig ett knippe blommor och gräs. Jag gillar denna snok skarpt måste jag säga!

Kent: Mustigt, fett och helt underbart! En alldeles fantastisk doft som går åt överkokta äpplen lägger grunden. Den doften tenderar doften av sura strumpor (i positiv bemärkelse) och ger ett djup doftmässigt. Plommon och russin i mängder bankar på dörren och på andra sidan står mörk choklad och kaffe och försöker hålla emot. Lakritsrot och kanel fördjupar doften ytterligare. Det som förvånar är att trots den mustiga/feta sherrydoften finns det fortfarande en fräschhet som förbryllar. En fräschhet från gröna äpplen. Subtilt visst, men den finns där. Jag skulle kunna dofta hela natten på denna och aldrig bli färdig med noter. Så komplext är det faktiskt!

Smak
Beppe: Ännu en gång säger jag wow! Det hela startar med en kryddig bang. Omedelbart när kryddorna lagt sig en aning så kikar de bubbliga äppelcidertonerna fram. De blandar sig med härlig lakrits och russin. Hela tiden sticker en pepprighet och retar smaklökarna på ett mycket trevligt sätt. Kaffe och choklad finns med i mixen. Frukt och bär finns hela tiden med i bakgrunden och kikar fram med jämna mellanrum. Det här är bara så jävla bra! Ett par droppar vatten drar fram de gröna äpplena mer och i släptåg kommer kanel och en smula lakrits.

Kent: Oj, vad glad jag bli när jag smakar på denna. Den är varken över-ekad eller över-mustig. Istället är det välkomnande och utmanande. Första hälsningen är från torra kryddor (läs kanel och kardemumma) som ger dig ett inledande bett. En antydan till muskot finns också. Sedan kommer trupperna marscherande. Den strumpsura smaken av överkokta äpplen leder de övriga smakerna framåt och den respektingivande eken slår på sin stora trumma för att hålla takten. Saftiga russin och övermogna körsbärsplommon kommer sedan hand i hand tillsammans med kaffe och mörk choklad. En imponerande samling som tillsammans skapar en hel armé av härliga mustiga smaker. Jag älskar detta!

Betyg
Beppe: Detta är en grymt bra whisky, punkt. Jag vill verkligen inte att den ska ta slut. Vilken otrolig tur att eftersmaken är lång och ljuvlig. Jag tror att jag helt enkelt struntar i att borsta tänderna innan jag lägger mig. Vad ska jag säga mer… Världsklass helt enkelt. Betyg: 8.3

Kent: När jag druckit ur det lilla samplet kommer jag på mig att sitta och visserligen känna en glädje, men samtidigt en sorg… En sorg över att jag kanske aldrig får smaka detta igen. För det är under stunder som denna som jag påminns varför jag älskar whisky. Denna 18 åring är riktigt, riktigt bra och jag önskar jag hade många flaskor av den. Betygsmässigt ligger den i den högre skalan av vårt egna betygssystem och jag kan inte annat än buga för upplevelsen och ge den 8.4 poäng. Tack!

Provningsglas: Portoglas från Dryckesglas

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.