Laphroaig 1997 Berry Bros & Rudd 18 Years (52.3%)

Idag har vi provat en Laphroaig som buteljerades för Clydesdale. Det är en buteljering från Cask Ref 48 och är buteljerad av Berry Bros & Rudd. Destillerad 1997 och buteljerad 2015 vilket gör den till en 18 åring med alkoholstyrka på 52,3%

Denna unika Laphroaig finns fortfarande att beställa på Systembolaget och kostar 1981kr.

Laphroaig 1997 Berry Bros & Rudd 18 Years (52.3%)

Doft
Beppe: En maritim salt havsrök ned nästan viol och mentolaktiga toner. Tobak och vaniljkola med tydliga inslag av honung. Det hela drar åt en sötaktig rök. Det finns klara frukt och bärtoner bakom rökdimman som är mycket trevliga. Eken finns också närvarande. Allt som allt så skvallrar snoken om en örökare med en extra dimension. När den vattnats en aning så framträder en ljuvlig blommighet med inslag av hallon, äpplen och päron.

Kent: En otroligt inbjudande och respektingivande doftbild. Det första jag reflekterar över är tonen av rostat bröd som omges av den för Laphroaig säregna medicinala torvröken. En fruktig grundton av framförallt torkat äpple, men även en hel del torrt päron. En ekig doft finns hela tiden där och ger den tyngd och respekt, och som ett ytterst fint komplement till eken framträder mjukt läder och tobak. Härligt!

Smak
Beppe: Pang så slår kryddorna till! Peppar, ek, salt och en mentolaktig ton. När det lugnat ner sig en aning så kommer vanilj och honung fram och gifter sig perfekt med den tidigare bitigheten. Eken gör ett tydligt avtryck på det hela och jag gillar det skarpt. Sältan från havet och sjögräs och tång finns där. Röken är bitig och när den lägger sig så framträder tobak och lakrits. Fruktigheten växer betydligt med vatten vilket är trevligt.

Kent: Smaken inleds oljigt och med tydlig nyans av ek-krydda och medicinal rök. Bakom finns en härlig smörkola som i sitt sällskap har lakrits och vaniljhonung. En salt ton som för tankarna till kusten känns helt rätt i denna juvel. Lädertonen jag kände i doften är mer framträdande i smaken och den passar perfekt ihop med smörkolan och den djupa tobakssmaken som kommer i slutet. Eftersmaken är tjock och långvarig med en härlig känsla av maritim rök och spår av citrus.

Betyg
Beppe: En riktigt trevlig laffe från Berry Bros & Rudd. Det är en riktigt mogen pjäs med trevliga fatinslag där eken är ljuvlig men inte överväldigande. En riktigt bra och intressant Laphroaig från en pålitlig oberoende buteljerare. Betyg: 7.8

Kent: Oj, vad befriande med en Laphroaig som på något sätt för tankarna på hur Laphroaig doftade och smakade förr. Den är mer fruktig än jag upplever nyare utgåvor och den medicinala röken är så otroligt inbjudande och ramar in de övriga nyanserna på ett alldeles briljant sätt. Jag älskar detta och ger denna 18 åring 8.0 poäng.

Provningsglas: Whiskysniffer kort ben från Dryckesglas

Laphroaig 1997 Berry Bros & Rudd 18 Years (52.3%)

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.