Kornog Taouarc’h Eilvet 16 sc (46%)

En single cask från det franska destilleriet Glann Ar Mor. Kornog är namnet när de kokar röksprit. Denna single cask kommer från ett fat som tidigare innehållit sauternesvin och är buteljerad på 46% ABV. Vi har tidigare intervjuat Jean Donnay som äger destilleriet (klicka för länkning). Denna utgåva går tyvärr inte att köpa via Systembolaget.

Kornog Taouarc’h Eilvet 16 sc (46%)

Doft
Beppe: En härligt murrig och nästan jordig rökighet. Det är en klart söt doft med mycket apelsintoner och en del russin och plommon spökar i bakgrunden. Det kommer också fram en sälta tycker jag, konstigt nog. Ingefära och kanel kikar fram och vill vara med och leka. Den glödande och jordiga röken tar aldrig överhand utan slingrar sig runt de övriga dofterna som för att framhäva dem. Elegant och otroligt trevlig doft.

Kent: En ljuvlig rökighet möter upp. Röken är inte överväldigande på något sätt, men otroligt behaglig. Den sitter som en smäck och förgyller allt på ett alldeles utmärkt sätt. En djup ekig vaniljkropp med citrus och apelsin ovan. Det finns mycket mogna frukter och överjästa exotiska inslag. Inbjudande. Dessutom finns en gräsbevuxen ton som jag gillar skarpt. Gräs som möter hav. En medicinal känsla kommer efter en stunds luftning. Inbjudande som sagt!

Smak
Beppe: Kryddig, nästan stickigt kryddig till en början. Röken är med och det hela blir nästan oljigt på tungan. Den startar sött men drar hela tiden mot torrt och eftersmaken är torr och ekkryddig. Eken finns närvarande ända från start och ligger jämsides med röken som i smaken är glödande, jordig och metallisk/mineralig i sin karaktär. Läder och tobak följer också med under hela smakresan och klingar sakta ut i eftersmaken.

Kent: Först kommer en krämig våg av torv och rök. Därefter söta inslag av päron och persika, för att sedan gå tillbaka till fet torv och inslag av tjära. I munnen böljar smaken fram och tillbaka. En alldeles lagom mängd kryddor (kanel och ingefära) bubblar i bakgrunden. I slutet kliver en trevlig ton av kaffe fram. Medellång eftersmak som bär spår av mocka, läder och härlig ekkrydda.

Betyg
Beppe: Hatten av till Jean och Glann Ar Mor då de verkligen kan koka bra sprit där. Den här rökaren går verkligen inte av för hackor. Röken lägger sig aldrig som ett lock ovanpå de andra dofterna och smakerna utan samspelar med dem vilket för mig gör det hela mer intressant. Hög kvalitet och riktigt bra. Betyg: 7.1

Kent: När vi körde vår Glann Ar Mor-vecka i november överraskades jag av kvaliteten och den otroligt välbalanserade röken. Denna är inget undantag. När det gäller rökwhisky slår Kornog många av de mer kända skotska rökwhiskys på fingrarna. Imponerande! Betyget från mig blir 7.5 poäng.

Provningsglas: Nosing Copita från Dryckesglas

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.