Kilchoman Sauternes Cask Matured (50%)

Kilchoman Sauternes Cask Matured har legat drygt fem år på fat som tidigare innehållit vin av typen Sauternes. Sauternesviner är söta vita viner från appellationen Sauternes i distriktet Graves som i sin tur ligger i vinregionen Bordeaux. Denna utgåva från Kilchoman är som vanligt icke kylfiltrerad och färgen är naturlig.

Kilchoman Sauternes Cask Matured är buteljerad på 50%ABV och kostar 929kr via systembolaget. Den släpps imorgon den 3 februari på webblansering och det gäller att vara snabb då det endast finns 180 flaskor.

Kilchoman Sauternes Cask Matured.

Doft:
Beppe: En söt rök. Honung, smör och sött smågodis. Tuttifrutti vid en brasa vid havet samtidigt som grannen röker fisk. Kustsältan finns klart närvarande och krigar med sötman från vinfatet. Ahlgrens bilar kommer jag att tänka på när jag doftar på denna. Ahlgrens bilar blandat med Finska tjärpastiller. Citrusdofter kommer tydligt fram när den fått luftats en stund.

Smak:
Beppe: En attack av peppar och en frän rök. Sötman från vinfatet kämpar sig fram genom röksmaken. Lakrits, läder och tjära med en stor portion tobak. Apelsin och citrustoner finns tydligt med i smaken. Eken finns på lur i bakgrunden och visar sin närvaro men blommar inte ut förens i eftersmaken. Sältan finns tydligt närvarande hela tiden och kämpar mot sötman på ett underbart sätt.

Betyg:
Beppe: Den som uppskattar Kilchoman kommer inte att bli besviken på denna. Jag gillar att sötman från vinfatet dämpar röken något. Kilchoman släpper inte något som inte håller måttet och denna är inget undantag. Hög klass och riktigt bra. Betyg: 7.0

Provningsglas: Portoglas Islay från Dryckesglas.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.